Pubers in het gezin

Ineens ontdek je dat je kinderen groot worden en ze je letterlijk boven het hoofd gaan groeien. Thuis verandert er het een en ander. Toespreken ging vroeger een stuk makkelijker, nu moet je bijna op een stoel gaan staan. En er zijn meer signalen van een puber in huis...geurtjes in de badkamer, make up spullen die door het hele huis slingeren, discussies over stapavondjes, muzieksmaak is verandert, kinderposters maken plaats voor popidolen...

Veel ouders zien bij voorbaat al op tegen de puberteit. Ze vragen zich af hoe hun kind door de lastige periode heen zal komen en of het allemaal wel goed zal gaan. Ze zien de puberteit als een dikke, donkere wolk op zich af komen en maken zich van te voren al zorgen. Het idee dat de puberteit een lastige periode is, komt niet uit de lucht vallen. Opvoeden is niet altijd een makkelijke klus en als je kinderen ouder worden, verandert hun behoefte aan zorg. Ze stellen andere eisen aan je. Als ouder krijg je een andere rol. Eerst was je de alleswetende volwassene. In de puberteit moet je steeds vaker de mentor, gids, coach of klankbord zijn. Je moet kunnen luisteren, zonder direct te oordelen. Als mentor kijk je over de schouders mee. Als gids geef je grenzen aan, maar ben je bereid tot compromissen. Als coach sta je aan de zijlijn, maar oefen je zeker je invloed uit.

Hiermee is natuurlijk niet gezegd dat je puber nooit lastig zal zijn. Je zult wel eens met kromme tenen zitten of je kind achter het behang willen plakken. Maar het helpt als je de puberteit kunt zien als een uitdaging in plaats van als een schrikbeeld. Een periode waarin je kunt meegroeien en waarvan je kunt leren. Pubers dagen je uit om na te denken. Ze lokken je uit je tent, of je het wilt of niet.

Opvoeden en loslaten

Met de puberteit van je kind begint ook voor jezelf een andere fase. Terwijl je puber begint los te komen, moet jijzelf leren los te laten. Dat leerproces was reeds gestart, maar komt nu in een stroomversnelling. Om je kind los te kunnen laten moet je ze vertrouwen geven, vertrouwen dat ze niet in zeven sloten tegelijk lopen. En dat kan heel moeilijk zijn. Maar je kunt je kind nu eenmaal niet tegen alles beschermen. Je kunt ze een heleboel meegeven en dan nog kunnen er dingen misgaan. Dat kan ze sterker maken en van fouten maken kunnen ze leren. Met het loslaten van je puber gaan zij leren oplossingen te bedenken en ze leren verantwoordelijkheid nemen en dragen.

Ouders zijn niet overbodig

Pubers leren van leeftijdgenoten normen en waarden. Dat leren ze ook van hun ouders, hetzij andere normen en waarden. Ze nemen ook heel wat gewoonten van je over. Als ouder ben en blijf je dus voorbeeld, spiegel en klankbord. Het goede voorbeeld moet je dus wel blijven geven. Je krijgt er misschien niet altijd meteen mee voor elkaar wat je graag zou willen. Op lange termijn pluk je de vruchten van je volharding!

Hoe houd je het gezellig?

Wederzijds respect is een van de belangrijkste aspecten van de puberopvoeding. Het kan maken dat je samen heel wat stormen kunt doorstaan. Maar er zijn meer dingen die ouders kunnen inzetten om thuis een prettige sfeer te houden.

Meer weten over de puberontwikkeling, gedrag & opvoeden? Wandel eens binnen bij Centrum Jeugd & Gezin Maasland, bel ons voor een afspraak of stel je vraag online. We hebben handige boeken, brochures en artikelen waaruit we graag informatie en advies geven. Ook kun je gebruik maken van het gratis opvoedspreekuur voor advies-op-maat met een deskundige.

Ga naar:

 
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl