Opvoeden en Alcohol

Alcohol is, wanneer men dit regelmatig drinkt, voor het lichaam een giftige stof. Voor kinderen in de groei is dit extra schadelijk. Alcohol kan bijvoorbeeld blijvende hersenschade veroorzaken, leiden tot ongelukken, agressie en ongewenst seksueel gedrag. Jongeren die al vroeg drinken hebben vaker last van  leer- en/of concentratieproblemen. Ook kan overmatig alcoholgebruik leiden tot alcoholvergiftiging en verslaving.

Breindamage (uit opvoedwaaier 'Alcohol' door Marina van der Wal):

Alcohol is niet zo goed voor het puberbrein. Maar, laten we nou eerlijk zijn, zo af en toe een slokje, dat valt natuurlijk wel mee. Zo'n kater. Dàt is pas slecht! En met een beetje doorprikken blijkt de 14 jarige dochter van deze wijze opvoeder regelmatig een half glaasje (want dat loopt wel los) rosé mee te drinken. Zo gezellig he!             Héél gezellig is dat. Wat minder gezellig is, is het feit dat de desbetreffende jongedame buiten het zicht van haar ouders ook rosé drinkt. En dan blijft het niet bij een half glaasje. Het gestommel bij thuiskomst doen de ouders steevast af als 'onhandig pubergedrag'. Echter...er is maar één avondje dikke pret met een goede fles, krat of wat dan ook nodig om ervoor te zorgen dat het geheugen en de concentratie beduidend minder worden. Een avond flink doordrinken vraagt 2 dagen herstel. Schade omdat je publiekelijk hebt staan kotsen of hebt staan zoenen met een nerd is één ding. Het feit dat je na een coma (en die heeft een puber eerder dan je denkt) keihard in IQ achteruit gaat, heeft grotere gevolgen. Niet alleen nu, maar ook later.

Het effect van alcohol op een jongere:


Ouders hebben meer invloed op het alcoholgebruik van hun kinderen dan zij zich realiseren:

Pubers zijn een raar volkje. Aan de ene kant denken ze dat ze de hele wereld in hun broekzak hebben, aan de andere kant vinden ze jouw mening, jouw advies belangrijker dan wat dan ook. Niet elk uur van de dag, want wat dit betreft moet je je momenten wel een beetje weten te kiezen. En een afspraak met je puber heb je pas als je instemmend gemompel hebt gehoord!

Door regels te stellen, heb je invloed op het drinkgedrag van jouw kind. Jongeren die regels meekrijgen van hun ouders beginnen later met drinken en drinken minder! Als ouder kun je dus voorkomen dat je kind al op jonge leeftijd begint met het drinken van alcohol. Vanaf 1 januari 2014 gaat de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen kopen of in hun bezit mogen hebben van 16 naar 18 jaar. Dit is veranderd om de gezondheid van jongeren beter te kunnen beschermen en om de overlast door alcoholgebruik onder jongeren te voorkomen.

Tips voor een gesprek over alcohol drinken

Kies een rustig moment. Praten over alcohol gaat het beste in een goede sfeer. Heeft uw kind geen zin om te praten? Kies dan een ander moment.

Wees eerlijk en open. Laat uw kind ook zijn of haar eigen mening vertellen. Heeft uw kind vragen over alcohol drinken? En wat verwacht uw kind ervan? Probeer een open gesprek te voeren.

Informeer u zelf Zorg dat u zelf genoeg weet en antwoorden hebt op uw vragen over alcohol drinken. Zo kunt u beter uitleggen waarom u niet wilt dat uw kind hiermee begint.

Niet te vaak. Het is niet nodig om vaak met uw kind over alcohol drinken te praten. U kunt wel een paar weken na het eerste gesprek bij uw kind checken wat hij of zij onthouden heeft. Zo weet u gelijk of u zelf wel duidelijk genoeg geweest bent.

Ouders kunnen het drinkgedrag van hun kinderen op verschillende manieren beïnvloeden. Uit onderzoek onder jongeren blijkt dat je meer invloed hebt op het drinkgedrag van je kind dan je denkt. 

Verder lezen over de inhoud van deze tips:

Alcohol info.nl http://www.alcoholinfo.nl/publiek/opvoeding/tips-voor-ouders

Uwkindenalcohol.nl

Alcohol- feiten : http://www.drugsinfoteam.nl/drugsinfo/alcohol/alcohol-feiten/

Uw kind en alcohol.nl : http://www.uwkindenalcohol.nl/

Campagne Nix 18: https://www.nix18.nl/

 

Wil je graag meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Centrum Jeugd & Gezin Maasland: 

 

Wilt u meer weten? Wat kunt u doen als ouder?
Loop gerust binnen bij het Centrum voor Jeugd & Gezin in Oss.
Wij kunnen voor u een afspraak maken met een medewerker van Novadic Kentron.
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl