Pubers dagen u uit

Er zijn ouders die erg opzien tegen de puberteit van hun kind. Ze denken dat het een lastige periode wordt en vragen zich af hoe hun kind daar doorheen zal komen.

Als uw kind de basisschool achter de rug heeft zal steeds meer duidelijk worden dat de behoefte aan zorg verandert. Als ouder krijgt u een andere rol. Eerst was u de alleswetende volwassene en nam u veel verantwoordelijkheid over. In de puberteit geeft u uw kind steeds meer verantwoordelijkheid en gaat u vaker een dialoog met hem aan: zijn ideeën en meningen worden belangrijk.

Uw kind moet steeds meer de verantwoordelijkheid gaan dragen voor wat hij doet en daarom kunt u hem ook niet meer uw regels en grenzen opleggen. De puber is bezig van u los te komen en om hem als ouder los te laten moet u hem het vertrouwen geven. Het vertrouwen dat u niet bang hoeft te zijn dat hij in zeven sloten tegelijk loopt en dat hij steeds beter gaat beseffen wat verantwoord is. Ook al gaat dat met vallen en opstaan.

Dit betekent niet dat u uw puber geheel zelf laat bepalen wat hij wil en alles maar toe moet laten, maar u gaat wel meer onderhandelen met uw kind over de grenzen en regels. Dat houdt in dat u duidelijk bent over wat u wel of niet wilt en dat u daar ook uw eerlijke redenen voor geeft. Vervolgens moet u ook uw puber de gelegenheid geven om zijn standpunt te verwoorden en moet u zich kunnen verplaatsen in zijn zienswijze.
Door met een open houding dingen aan uw kind te vragen, komt u achter zijn gedachten. U kunt uzelf dan weer afvragen: “Wat vind ik van zijn gedachten en wat wil ik daarover tegen hem zeggen?”
Wanneer u het absoluut onverantwoord vindt wat uw puber wil, moet u niet bang zijn om aan uw standpunt vast te houden. Ook al levert dat heftige kritiek op, of emotionele chantage.
Bijvoorbeeld: “Iedereen mag tot één uur blijven. Jij moet altijd alles verpesten. Ik ga nog liever niet, dan dat ik door iedereen uitgelachen wordt omdat mijn moeder mij om twaalf uur op komt halen. Ik lijk wel een klein kind. Het maakt jou zeker niet uit, als ik overal buiten val en als ik straks geen vrienden meer heb, omdat ik van jou nooit wat mag”.

Als u nu toch maar toe geeft om de strijd uit de weg te gaan en ruzie te voorkomen, krijgt hij geen tegenspel. Uw kind loopt dan het risico te weinig bescherming te krijgen. Hij leert geen rekening te houden met uw zorgen en zal dan ook weinig met andermans grenzen leren rekening te houden.
Als u als ouder een standpunt bepaalt en daar ook om redenen aan vasthoudt, ongeacht wat de reactie van uw kind is, dan ervaart uw kind dat als duidelijk en daardoor veilig. Veel kinderen hebben liever ouders die tegen een stootje kunnen dan ouders die geen standpunt in nemen.
U kunt wel begrip hebben voor de boosheid van uw kind. Immers als hij graag iets wil en in deze situatie geen toestemming krijgt, dan moet hij ook iets met zijn teleurstelling.

Uw kind is zich in de puberteit aan het ontwikkelen van kind tot volwassene. Daarom is een dialoog over regels en vrijheden aangaan met hem ook zo belangrijk. Als hij eenmaal volwassen is moet hij zijn eigen keuzes kunnen maken. Met andere woorden: hij moet een autonoom iemand worden, iemand die weet wat hij wil en kan in het leven en iemand die over zaken zelfstandig een mening kan vormen.
Als u het bovenstaande onderschrijft, is het belangrijk dat u niet streng vasthoudt aan regels en dat u uw kind ruimte geeft voor eigen argumenten en keuzes, uitgezonderd voor die zaken die u onverantwoord vindt. Want als u streng bent dan kweekt dat kinderen met weinig zelfvertrouwen die altijd bang zullen zijn om fouten te maken. Het kind is onzeker en heeft angst voor kritiek en autoriteit.

Concluderend: U als ouder laat uw kinderen stap voor stap zelf meer verantwoordelijk zijn voor hun regels en grenzen, maaru moet wel bij elke stap nagaan of uw kind die ruimte ook aan kan. Als u merkt dat de verantwoordelijkheid nog te groot is, moet u niet bang zijn duidelijk grenzen te stellen.

Wilt u meer weten?
Het is onmogelijk om in deze korte bijdrage volledig inzicht over dit onderwerp te geven. Daarom is de informatie in dit artikel beperkt tot een aantal belangrijke punten. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het Centrum Jeugd & Gezin Maasland Kerkstraat 13 in Oss, 0412-473626
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl