Kinderangsten: oa bang voor de dood van een ouder

De een is wat angstiger aangelegd dan de ander, maar alle kinderen zijn wel eens bang. Dat is soms lastig, maar angst is, net als pijn, ook heel nuttig. Angst waarschuwt je voor gevaar, niet te hoog op de glijbaan klimmen, uit de buurt blijven van een agressieve hond.

Kinderen maken elke dag veel dingen mee die ze nog niet begrijpen. Een bekende angst bij baby's is verlatingsangst: ze zien mama of papa weggaan, maar snappen nog niet dat hij of zij weer terugkomt. Iets oudere kinderen horen dat de ouders van een vriendje gaan scheiden, of zien op de televisie beelden van oorlog en zijn bang dat dat hun ook kan overkomen. Omdat kinderen nog niet alles van het leven begrijpen, zijn ze vaker angstig dan volwassenen.

Veel voorkomende angsten bij schoolkinderen

Hoe merk je dat je kind bang is?

Niet elk kind is daar even open in of kan een gevoel van angst goed verwoorden. Maar een ouder ziet vaak wel aan het kind dat er wat speelt. Tekenen van angst zijn: •het hebben van klamme handen

Hoe kun je je bange kind helpen?

Angst hoort erbij, alle kinderen zijn tijdens hun ontwikkeling wel eens een tijdje ergens bang voor. Angst neemt pas af als het kind met de enge situatie durft om te gaan. De situatie uit de weg gaan doet de angst niet verminderen. Integendeel, het maakt de angst alleen maar erger. Als kinderen leren om hun angsten de baas te worden, dan hebben ze daar hun hele leven voordeel van.

Hoe kun je je kind helpen?

 Wat NIET te doen

 

Tips van Tischa Neve (J/M Ouders):

Als je kind zich zorgen maakt dat jij als ouder dood gaat.

Als kinderen wat ouder worden, gaan ze steeds meer vooruit denken en meer begrijpen. Zo kunnen ze zich ook druk gaan maken over ziekte en de dood. Zeker wanneer je in je jonge jaren een aantal maal hebt meegemaakt dat niet alleen oude maar ook jonge mensen kunnen sterven, kan dit een kind behoorlijk bezighouden.

 Zo nu en dan hebben we daar allemaal weleens last van, maar wij volwassenen hebben de mogelijkheden om die gedachten weer los te laten - omdat we inzien dat het geen zin heeft je er gek door te laten maken, omdat we weten hoe klein de kans is dat het daadwerkelijk gebeurt en omdat we weten dat we domweg niet kunnen leven in die constante angst om dierbaren te verliezen. Kinderen die met deze angst rondlopen, lukt het vaak niet om het weer los te laten en te relativeren.

 Wat je kan proberen:

 

Meer vragen?

Stel ze vrijblijvend en kosteloos aan Centrum Jeugd & Gezin Maasland in Oss.

Kerkstraat 13

0412-473626

info@centrumjeugdengezin-maasland.nl

www.centrumjeugdengezin-maasland.nl
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl