Bedplassen

In het algemeen worden kinderen zo rond hun derde jaar zindelijk. Sommige kinderen zijn wat later, anderen wat vroeger. Zindelijk worden lijkt soms een ‘ontwikkelingszaak’ van het kind zelf is en niet meer zozeer een opvoedingstaak van de ouders. De adviesleeftijd om te starten is nu meestal 2 jaar. Vanaf ongeveer 18 maanden leert het kind verband leggen tussen de aandrang, gevoel, en het plassen en poepen. Het besef dat het kind nat wordt hoort hierbij. Daarna komt de fase waarbij het plassen of poepen steeds beter opgehouden kan worden tot de juiste plaats en het juiste moment. Als ouder kun je dan je kind bijvoorbeeld een aantal keren per dag op het potje zetten of je kind zonder luier laten lopen en zelf goed opletten. Als je kind overdag zindelijk is, is het ‘s nachts meestal nog niet zindelijk. Soms gaat het vrij snel, maar het kan ook langer duren.


Je kunt pas over bedplassen spreken als een kind van 6 jaar of ouder ‘s nachts minstens tweemaal per maand in bed plast. Als je kind in bed plast heeft het vaak het gevoel een uitzondering te zijn. Het kan daardoor minder zelfvertrouwen hebben, gedragsproblemen krijgen of worden gepest. Je kind kan bijvoorbeeld ook opzien tegen een logeerpartijtje en vakanties. Als ouder kun je het gevoel krijgen dat je het niet goed doet en dat kan door druk van de omgeving verergeren. Ook de extra was en de kosten van luiers zijn vaak een belasting.
Er is geen duidelijke oorzaak voor het bedplassen aan te wijzen. Vaak is het een combinatie van factoren. De kans dat het bedplassen veroorzaakt wordt door een afwijking aan de blaas of de urinewegen is klein. Daarom hoef je niet in alle gevallen een arts te raadplegen . Maar als er klachten zijn bij het plassen is het natuurlijk wel verstandig contact op te nemen met de huisarts.
In de meeste gevallen gaat het bedplassen vanzelf over. Als dat niet zo is en je merkt dat je kind het bedplassen als een probleem gaat ervaren, kun je beginnen met de volgende maatregelen.

In het Centrum Jeugd & Gezin kan je allerlei folders en literatuur vinden over zindelijkheid. Wil je wat meer over dit of een ander onderwerp weten, kom dan gerust een kijkje nemen in het Centrum Jeugd & Gezin in Oss.
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl