Belonen

Een van de onderwerpen die we regelmatig tegen komen in spreekuren, is dat ouders strijd hebben met hun kinderen en dat het heel lastig is om grip te krijgen op die situaties.
Ken je dat ook? Dat je kind op sommige momenten echt niet wil eten of wil gaan slapen? Of dat het lijkt dat hij of zij steeds je aandacht probeert te trekken. Dan lijkt het net of het steeds ongezelliger wordt en je vaker boos moet worden, want anders luisteren ze helemaal niet! Je lijkt wel een politieagent en daar heb je helemaal geen zin in.
Als je niet oplet, kan dit een negatieve spiraal worden. Een spiraal waarin het ongezelliger wordt en het soms moeilijk lijkt om positieve dingen te zien van je kind. In een dergelijke situatie is het goed om te kijken wat er gebeurt en wat je misschien zou kunnen veranderen.
Een manier die regelmatig gebruikt wordt is dat een kind gestraft wordt, ouders worden boos of mopperen op hun kind. Als dat een tijd doorgaat kan het zijn dat het kind het gevoel krijgt dat het onaardig is. Het gevolg daarvan kan zijn dat het kind zich negatief gaat gedragen.


Maar er is ook iets anders wat je als ouder kunt doen, namelijk belonen. Het werkt als een soort van toverstafje als je je kind vaker een compliment geeft.
Kinderen luisteren dan beter, weten beter wat wel en niet mag en dat geeft een veilig gevoel. Hierdoor krijgen ze regelmatig aandacht en hoeven niet op een vervelende manier aandacht te trekken. Je zorgt ervoor dat ze meer zelfvertrouwen krijgen en dat ze het gevoel hebben aardig te zijn.
Het prettige van dit alles is, dat er meteen iets lijkt te veranderen in huis, alsof het veel gezelliger wordt!

Maar hoe geef je dan complimenten? Dat kan op verschillende manieren:

Je kunt ook een afspraak maken met je kind dat het een stickertje krijgt als hij of zij bijvoorbeeld goed gaat slapen of een uur goed geluisterd heeft. Als het kind bijvoorbeeld 7 stickers heeft verdiend, kun je samen iets doen of mag je kind kiezen wat hij of zij wil eten. Je kind leert op deze manier om zich langere tijd goed te gedragen en krijgt daar positieve aandacht voor.
Complimenten werken als ze regelmatig gegeven worden en een beloning meteen gegeven wordt, anders snapt je kind niet meer waar het voor was.
Soms lijkt het moeilijk om iets te verzinnen waar je je kind voor kunt belonen, maar als je kijkt naar wat je kind allemaal goed doet, is er eigenlijk altijd wel iets kleins te zien.
Sommige ouders belonen hun kind niet met complimentjes, maar met iets lekkers of geld. Dat kan ook werken, maar kinderen worden daar op den duur afhankelijk van en helpen alleen nog maar als ze er iets voor krijgen.

Sites:

Als je vragen hebt of samen wilt bekijken hoe je je kind het beste kan belonen, kom dan een keer langs bij het Centrum Jeugd & Gezin in Oss.
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl