Broekpoepen

Tot ongeveer 2 jaar is het legen van de darmen een automatisch proces. Pas rond 2 jaar heeft het kind voldoende controle over de sluitspier om zindelijk te worden. Daarnaast is de medewerking van het kind het belangrijkste in de zindelijkheidstraining. Kinderen worden meestal tussen 2 en 4 jaar zindelijk. Er kan van zindelijkheidsprobleem gesproken worden als een kind ouder is dan 5 jaar.
Ontlastingsproblemen kunnen zich voordoen als verstopping (obstipatie) en als broekpoepen. Broekpoepen wordt in grote meerderheid van de gevallen veroorzaakt door verstopping. De ontlasting wordt hierdoor droog en hard. Poepen doet dan pijn, waardoor het kind liever niet naar de wc gaat. Men spreekt van broekpoepen wanneer een kind die ouder dan 4 jaar is en overigens gezond is, nog regelmatig (3x per week of vaker) of opnieuw onzindelijk is voor ontlasting.

De oorzaken van broekpoepen:
Naast verstopping heeft broekpoepen nog twee oorzaken, namelijk emotionele en lichamelijke oorzaken. Vaak is er een combinatie.
Emotionele oorzaken zijn onder andere:

 1. jaloezie
 2. angst om op het potje te gaan
 3. een te strenge of te vroege toilet-training
 4. spanningen (ruzie, echtscheiding, verhuizing, pesten op school, etc.)
 5. te hoge werkdruk op school
 6. nare gebeurtenissen (ziekte, verlies en verdriet, etc.)
 7. seksueel misbruik

Lichamelijke oorzaken zijn onder andere:

 1. te weinig vezels in de voeding
 2. te weinig vochtinname
 3. het ontbreken van spierbeheersing
 4. beschadiging van de anale kringspier

Enkele gevolgen:

 1. Schaamte
 2. Vermindert zelfvertrouwen
 3. Pesten door leeftijdsgenoten
 4. Door o.a. de buikpijn kunnen schoolprestaties achteruit gaan

Tips

 1. U kunt de te harde ontlasting tegen gaan door te zorgen voor vezelrijke voeding. Bijvoorbeeld bruin brood, fruit met schil en liefst rauwe groenten. Voldoende drinken,1/2 tot 1 liter vocht per dag. En lekker veel lichaamsbeweging.
 2. Praat er met uw kind over wanneer uw kind niet regelmatig naar het toilet gaat. Probeer erachter te komen wat de reden is. Is hij/zij bang, doet het pijn, zit het niet lekker op het toilet, is het donker? Leg uw kind uit dat het vuile broeken heeft, omdat het verstopt zit en dat het ophouden van de ontlasting tot zo'n grote harde hoeveelheid kan leiden dat drukken pijnlijk wordt en zelfs tot scheurtjes kan leiden, wat weer de oorzaak van pijn en het ophouden kan zijn.
 3. Leer uw kind een bezoek aan de wc niet uit te stellen en de tijd te nemen om ontspannen op de wc te zitten. Voor kinderen die met hun voeten de grond niet kunnen raken, kan een voetenbankje een goede oplossing zijn. 
 4. Probeer begripvol te zijn als het niet meteen lukt of er een ongelukje gebeurt. Reageer niet boos. In het geval van een ongeluk: negeer de vieze broek en geef gewoon een schone onderbroek of laat het kind er zelf een pakken. Geef zo min mogelijk aandacht.
 5. Geef uw kind een complimentje als hij in ieder geval probeert te poepen op de wc, ook als het niet lukt.
 6. Maak op school afspraken met de leerkracht over het naar de wc gaan op school.
 7. Om uw kind te stimuleren en ondersteunen kunt u gebruik maken van een beloningsysteem.Vraag uw kind om uit zichzelf op vaste momenten naar het toilet te gaan. bijvoorbeeld na avondeten, of 's morgens voor het naar school gaan. 

Wilt u meer weten?
Het is onmogelijk om in deze korte bijdrage volledig inzicht in dit onderwerp te geven. Daarom is de informatie in dit artikel beperkt tot een aantal belangrijke punten. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het Centrum Jeugd & Gezin, Oss 0412-473626
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl