Brutale kinderen

Wat een brutaal kind is dat…
U staat bij school en hoort een ouder zeggen: “Die Bart, dat is me toch een brutaal jong”. Wat bedoelt die ouder dan? Dat weet u eigenlijk niet echt of u moet het gedrag van Bart gezien hebben. Het begrip brutaliteit is namelijk op veel verschillende manieren uit te leggen. Elke ouder heeft een eigen mening over het begrip brutaal zijn.

Zo worden kinderen die voor zichzelf opkomen vaak verward met brutale kinderen in plaats van dat mondig zijn positief wordt beoordeeld.
Een kind die een teleurstelling moet verwerken omdat hij een wens/behoefte door de ouder niet in vervulling ziet gaan, gaat eerst de strijd aan met de ouder. Als de ouder toch bij zijn standpunt blijft, wordt het kind verdrietig of boos, gaat huilen, slaat met de deur of wordt chagrijnig en in zichzelf gekeerd. Na twee minuten, twee uur of zelfs twee dagen legt het kind er zich bij neer en hervindt zijn evenwicht. Sommige ouders leggen dit proces uit als onbeleefd en brutaal, terwijl het kind dit proces nodig heeft om weer in balans te komen met zichzelf en de ouder.

Zo lijkt brutaal zijn een rekbaar begrip. Wanneer iets brutaal is of wordt gevonden, heeft dit te maken met een aantal aspecten. Onder meer met waarden en normen van elke ouder, van het milieu waarin een kind opgroeit, met de leeftijd (een peuter die zegt “stoute mama”, wordt anders benaderd dan een kind van twaalf die zegt “rot mama”) en met omgangsvormen die in het gezin worden gehanteerd.
In het algemeen heeft het woord brutaal een negatieve betekenis: kinderen die schelden tegen hun ouders, kinderen die een grote mond hebben, die schuttingtaal gebruiken, kinderen die zich gelijkwaardig opstellen tegenover ouders.
Over het algemeen wordt dan gezegd, dat kinderen brutaal zijn, zich brutaal gedragen. Het is een begrip met een duidelijke afkeuring erin.

Als we het woordenboek erop naslaan, dan wordt het woord brutaal uitgelegd als: erg onbeleefd, met te weinig respect voor anderen en dat stemt overeen met hoe er in het algemeen over brutaal zijn wordt gedacht.
In het gezin ligt de belangrijke taak voor ouders om hun kinderen respect bij te brengen. Als uw kind brutaal is naar u of een ander en de intentie heeft om met opmerkingen te kwetsen, dan moet u het duidelijk maken dat hij/zij niet op een dergelijke manier tegen u mag praten, anders gaat het kind dat ook naar anderen, onderwijzers, vrienden of bekenden doen. Als ouder confronteert u uw kind met het gedrag en u maakt het zonder omwegen duidelijk wat u van hem/haar gedrag vindt en waarom u dat vindt. Het minste wat u als reactie van uw kind nodig hebt is, dat het nadenkt over wat u tegen hem/haar zegt over de brutale toon. Dit heeft niets met streng zijn te maken. Het gaat erom dat u uw kind leert hoe het zich tegenover u en tegenover andere mensen dient te gedragen.
Nog enkele tips:

Wilt u meer weten? Wat kunt u doen als ouder?
Voor meer informatie en advies over brutale kinderen en andere vragen over opvoeden, kunt u terecht bij het Centrum Jeugd & Gezin in Oss. In het Centrum Jeugd & Gezin hebben we veel informatie waar u mogelijk wat aan heeft. U kunt vrijblijvend lezen, een kopie maken van een artikel of boek, of een gesprek aanvragen.
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl