Je moet stevig in je schoenen staan

Grenzen zijn nodig om je kind te beschermen en om hem of haar te leren wat wel en wat niet kan. Dat klinkt eenvoudig, maar wat is de uitvoering soms moeilijk! Vooral in de peuterleeftijd, want het is peuter-eigen om zich af en toe flink te verzetten tegen jouw regels. Daarbij wordt alles uit de kast getrokken: zeuren, huilen, dreinen of een heuse driftbui. Op die momenten moet je als ouder stevig in je schoenen staan om je niet te laten vermurven. Want zo'n driftbui komt vaak op een verkeerde plaats of op een ongelegen moment. Vooral na een vermoeiende dag als je nèt even onderuit gezakt zit, is het heel moeilijk om voet bij stuk te houden en zeer verleidelijk om toe te geven. 

Consequent zijn: goed voor je kind

Kinderen hebben baat bij een consequente opvoeding. Het maakt het leven voor hen begrijpelijk en overzichtelijk. Ze weten dan precieswat er van hen verwacht wordt én wat en gebeurt als ze zich daar niet aan houden. Is jouw gedrag voorspelbaar, dan geeft dat je kind vertrouwen en een veilig gevoel. Door jouw voorspelbare gedrag zal ook het gedrag van jouw kind voorspelbaar worden. Vertoon jij daarentegen grillig, inconsequent gedrag, dan zal ook je kind grillig gedrag vertonen.

Ook goed voor jou

Je bent moe en geirriteerd en je staat p het punt om toe te geven aan de wensen van je kind om van het gezeur af te zijn. Heel begrijpelijk natuurlijk, maar toch is het verstandig je op dat moment te realiseren dat nu volhouden op de langere duur alleen maar profijt oplevert. Toegeven aan de wensen van je kind is op korte termijn weliswaar prettig- je kind is weer even tevreden- maar maakt het gezeur de volgende keer nog heftiger. Elke keer opnieuw de strijd moeten aangaan is uiteindelijk vermoeiender dan nu een paar keer voet bij stuk houden.

Hoe pak je het aan?

  • Negeren: gezeur en eventuele boze buien omdat je kind zijn of haar zin niet krijgt, kun je maar het beste negeren. Door boos te worden op je peuter of te mopperen krijgt je zoon of dochter toch aandacht.
  • Afleiden werkt vaak goed: Wil je kind bijvoorbeeld op straat niet meelopen, wijs hem of haar dan op iets spannends of moois wat je in de verte ziet. Of betrek je kind bij het (uit)zoeken van de boodschappen.
  • Belonen:  vergeet niet tegen je kind te zeggen wanneer hij/ zij zich goed heeft gedragen. Benoem daarbij duidelijk welk gedrag je zo goed vond. Zeg dus niet alleen "Je bent lief geweest", maar "ik vond het fijn dat je niet gezeurd hebt om snoepjes".


Wil je meer informatie over dit onderwerp of misschien liever een gesprek hierover met meer tips en adviezen? Neem contact op met Centrum Jeugd & Gezin in Oss en stel je vraag. Wij bieden je een gratis en vrijblijvend infogesprek aan of sturen materiaal naar je op. Even binnen wandelen kan natuurlijk ook, wij zijn open van maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur. Je bent van harte welkom.
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl