Digitaal pesten of plagen

Pesten of plagen?
Het is belangrijk om pesten en plagen niet met elkaar te verwarren. Bij plagen gaat het vaak om een geintje en heeft niet het doel om de ander te kwetsen of pijn te doen. Meestal gaat het om wat “gehakketak’ over en weer, waarbij beide partijen gelijkwaardig zijn.
Pesten daarentegen is vaak gemeen: De pester wil zijn slachtoffer pijn doen, kwetsen of vernederen, hij wil zijn slachtoffer laten merken dat hij “minder, waardeloos” is

Verschillende vormen van pesten:
Er bestaan vele verschillende vormen van pesten. Een nieuwe vorm van pesten is “Digitaal Pesten”’, het medium internet heeft nieuwe vormen van pesten en kattenkwaad voortgebracht. Doordat meer kinderen de afgelopen jaren fanatieker zijn gaan internetten, springt 'het nieuwe pesten' meer in het oog.

Wat is digitaal pesten?
Gepest worden is alles behalve leuk. Wanneer je op in de buurt, op de vereniging of op school gepest wordt weet je wie de pestkop is. Op internet of via de telefoon werkt dit anders, daar kun je ook door iemand gepest worden die je niet kent. Juist dit onbekende maakt het pesten via mail, chats, sms, telefoontjes zo vervelend. Voorbeelden van digitaal pesten zijn o.a.: Het kraken van van email-adressen of homepages, het opzettelijk virussen naar elkaar sturen, het sturen van anonieme dreigmailtjes, het zetten van foto's met vervelende teksten op internet en het elkaar uitschelden via MSN. Een nieuwe vorm van digitaal pesten is het uitlokken van een vechtpartij en deze filmen met een digitale camera van een mobiele telefoon. Dit schokkende filmpje wordt dan op internet gezet. Digitaal pesten kan op school maar ook, en vooral, thuis gebeuren, als een kind rustig achter zijn computer zit.

Wat kunt u doen als ouder?
Hieronder enkele tips:

Brochure "Digitaal pesten", van je kind online.

Wilt u meer weten?
Het is onmogelijk om in deze korte bijdrage volledig inzicht in deze problematiek te geven. Daarom is de informatie in dit artikel beperkt tot een aantal belangrijke punten.
Wilt u meer informatie over pesten, belangrijke adressen van landelijke organisaties en informatieve websites neem dan contact op met het Centrum Jeugd & Gezin.
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl