Lastige Eters

In de peuterleeftijd kan een kind opeens eten gaan weigeren. Een kind vindt het ‘vies’ of ‘bah’ of zegt ‘nee’. In deze periode komt een kind erachter dat hij een eigen wil heeft. Een kind wil vaak dingen zelf doen, bijvoorbeeld een sok aandoen. Wil dit niet lukken, dan kan je als ouder je kind daarbij helpen. Maar als een kind ‘nee’ zegt tegen eten, kan je je kind niet helpen. Een kind maakt zelf uit of hij eet en hoeveel hij eet. Vaak maken ouders zich zorgen als hun kind weinig eet. Het kan dan helpen om een tijdje bij te houden wat je kind de gehele dag door eet. Een kind eet vaak meer dan dat je denkt. Natuurlijk is het ene kind het andere niet. De behoefte aan eten verschilt per kind en per dag.
Wat kan je als ouder doen als je kind niet wil eten?
Het is belangrijk om je kind niet te gaan voeren, proppen, dwingen of dreigen. Dit werkt averechts. Op deze manier ontstaat er vaak een strijd tussen jou en je kind of je kind spuugt het eten weer uit. Als een kind ‘nee’ zegt tegen eten, kan je het bord van tafel halen en er verder geen aandacht meer aan schenken. Als een kind dan protesteert, kan je het bord nog één keer terug zetten. Wil een kind dan nog niet eten, dan pak je het bord weg en geeft het niet meer terug. Het is belangrijk dat je als ouder hier geen punt van maakt. Een kind weet dat eten belangrijk is en voelt aan dat hij tijdens het eten goed in de gaten wordt gehouden. Het is belangrijk dat een maaltijd niet te lang duurt. Voor kleine kinderen is het te moeilijk om lang aan tafel stil te zitten. Ze gaan bijvoorbeeld draaien of met het bestek spelen. Hier volgt dan vaak een negatieve reactie van ouders op, zoals ‘stil blijven zitten’ of ‘niet zo timmeren met die lepel’. Dit is niet bevorderlijk voor een gezellige maaltijd. Een kind kan meer plezier in eten krijgen, als hij er wat meer over te zeggen heeft. Je kan het kind bijvoorbeeld laten kiezen uit twee soorten groenten. Daarnaast kan het kind wat meehelpen met het eten klaar maken. Op deze manier voelt een kind zich medeverantwoordelijk voor het eten, wat zijn eetplezier kan vergroten. Het is belangrijk om een gezellige sfeer aan tafel te hebben. Praat bijvoorbeeld niet over het eten, maar over leuke dingen die er die dag zijn gebeurd.
Nog enkele tips op een rijtje:

In het Centrum Jeugd & Gezin kan je allerlei folders en literatuur vinden over lastige eters. Wil je wat meer over dit of een ander onderwerp weten, kom dan gerust een kijkje nemen in het Centrum Jeugd & Gezin in Oss.
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl