Kleuters: Fantasie of werkelijkheid?

In de kleuterperiode is de scheidslijn tussen fantasie en werkelijkheid nog niet zo duidelijk. Daardoor kunnen kleuters bijvoorbeeld nog helemaal in Sinterklaas geloven. Hij bestaat écht voor hen en zien hem al op het dak lopen; ‘Echt waar, mam, ik heb hem écht gezien!.
Een kleuter vergeet zo bijvoorbeeld ook dat jij de handpop vast hebt, als je hem vasthoud en hem ‘laat praten’. Uw kind kijkt indringend naar de pop en geeft serieus antwoord op vragen.
Voor de kleuter is de fantasie werkelijkheid; het is voor hem nog niet mogelijk dit te onderscheiden van elkaar.

Het is belangrijk dat je hier als ouder rekening mee houdt. Bijvoorbeeld dat je als ouder bepaald waar je kind op televisie naar mag kijken. Want ook hiervoor geldt: of het nu tekenfilms zijn, of echte films, voor de kleuter zijn ze allemaal echt, ook al vertel je erbij dat het niet echt is wat het kind ziet, dat het maar een film is.

Kleuters gebruiken hun fantasie ook om hun gevoelens en ervaringen te uiten en hun angsten te bezweren. Bijvoorbeeld het kind dat in de dierentuin bang is voor aapjes die loslopen en misschien zelfs wel op je schouders gaan zitten. Hij kan proberen zijn angst te bezweren door in zijn fantasie héél sterk te zijn; hij fantaseert bijvoorbeeld een reus te zijn en superkracht te hebben.

Laat je kleuter (of peuter) zijn fantasie hebben, beleven en uiten. Corrigeer zijn fantasie en fantastische verhalen alleen, als zijn verhalen hem een gevoel van onveiligheid geven. Bijvoorbeeld, als het kind denkt dat spoken (zoals in tekenfilms) echt bestaan en hij daarom niet meer in het donker durft te slapen. Breng dan de realiteit aan door uit te leggen dat spoken niet bestaan. Zeg tegen een kleuter niet, over zijn sterke verhaal, dat hij liegt of zich vergist. En ga hem ook niet verbeteren. Laat hem zijn fantasie mogen hebben. Hij komt er zelf wel achter dat de werkelijkheid iets anders in elkaar zit dan hij nu, als kleutertje, denkt.

Mogen sprookjes nog?
Moeten we kinderen nog sprookjes vertellen of zijn ze veel te griezelig voor de kleuter? Menig klein kind heeft de torens van het World Trade Center zien instorten. En wat moesten ouders daarover vertellen? We zouden ons dus meer zorgen mogen maken om wat onze kinderen zien, dan over wat ze via sprookjes kunnen horen. Het is toch veel veiliger en lekkerder om bij mama of papa op schoot te zitten en te luisteren naar de verhalen over grote gemene heksen en reuzen, feeën en kabouters, terwijl je wéét dat het lekker toch niet echt is?

Leuk spel met je kleuter!
Samen een fantasieverhaal vertellen. De eerste die met dit sprookje gaat beginnen, begint met: “Er was eens….. een olifant.” Dan stopt hij en vraagt de ander verder te vertellen. En zo gaan jullie verder. Je mag best meer dan één zin vertellen, maar het is wel de bedoeling dat je steeds iets aan het verhaal toevoegt en op een spannend moment stopt. Je kunt ook een kookwekker als hulpje gebruiken. Als ouder kun je, je kind helpen door een vraag over hetgeen hij/zij verteld te stellen.

Wilt u meer weten?
Wilt u meer informatie over dit onderwerp, heeft u andere vragen of bent u gewoon benieuwd naar het Centrum Jeugd & Gezin? U kunt altijd bij ons binnen lopen én wij zijn telefonisch en via onze website te bereiken!
Het is onmogelijk om in dit stukje alles te bespreken wat in uw specifieke situatie bruikbaar zou kunnen zijn. In het Centrum Jeugd & Gezin hebben we veel informatie waar u mogelijk wat aan heeft. U kunt vrijblijvend lezen, een kopie maken van een artikel of boek, of een gesprek aanvragen.
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl