Hechting

In de eerste levensjaren zijn kinderen nog kwetsbaar. Vooral in de babyleeftijd is een kind klein en afhankelijk van volwassenen. Een baby heeft nog geen woorden om iets duidelijk te maken. Het is belangrijk dat de ouder/ volwassene dichtbij aanwezig is en de baby helpt en voorziet in zijn behoeften.
Op die manier groeit bij de baby het vertrouwen in zijn omgeving.

Door goed voor de baby te zorgen, veel naar hem te kijken, hem vast te houden, te wiegen, te troosten, geluidjes te maken… leren ouders hun baby steeds beter kennen. Zij voelen zich verantwoordelijk en gaan steeds meer van hun kind houden. Hoewel de baby nog niet kan praten, begrijpen ouders na een tijdje toch wat hij nodig heeft. Op die manier ontstaat een band tussen ouders en kind. Dit wordt hechting genoemd.

Voorbeeld:
Max (3 maanden) ligt in bed en huilt. Zijn moeder hoort hem en hoort aan zijn manier van huilen dat er iets mis is. Ze gaat kijken en ziet dat hij krampjes heeft van de voeding. Moeder pakt Max op wiegt hem heen en weer, houdt hem tegen zich aan, praat tegen hem tot de krampjes over zijn en legt hem daarna weer terug in zijn bedje.

Max merkt op deze manier dat hij niet aan zijn lot wordt overgelaten, maar dat moeder op hem let. Zij reageert op zijn signaal (huilen), zij begrijpt wat er aan de hand is en zij doet er wat aan. Moeder reageert op de juiste manier en daardoor neemt de band tussen hen toe.

Een baby leert erop vertrouwen dat er voor hem gezorgd wordt. Dit maakt dat hij zich ook veilig en goed kan voelen. De baby leert dat de omgeving veilig is doordat ouders steeds een oogje in het zeil houden en hem geven wat hij nodig heeft. Deze basisveiligheid heeft de baby nodig om verder te verkennen en op ontdekking te gaan.

De eerste twee jaren van een kinderleven zijn bijzonder belangrijk voor het ontwikkelen van een veilige hechting. Het kind krijgt hiermee de stevige bouwstenen om het leven en de wereld aan te kunnen.
Kinderen die deze genegenheid, zorg en warmte missen, groeien duidelijk minder goed! Niet alleen wat betreft de lichamelijke ontwikkeling, maar ook voor de emotionele ontwikkeling is het op gang komen van een goed hechtingsproces erg belangrijk. Hierdoor kunnen kinderen beter omgaan met tegenslagen, hebben zij een hoger zelf waarde gevoel, zijn zij sociaal vaardiger en weerbaarder. Deze kinderen zijn doorgaans sociaal ingesteld. De verstandelijke ontwikkeling verloopt beter, deze kinderen zijn leergierig en geven niet snel op.

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van baby’s in het algemeen, over hechting en de voorwaarden om te zorgen voor de veilige hechting van kinderen, kunt u terecht bij de het Centrum Jeugd & Gezin in Oss, Kerkstraat 13, Oss 0412-473626.
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl