Huilende baby's

Als een baby huilt…
Een vraag die heel veel ouders vroeg of laat tegenkomen is: hoe ga je om met het huilen van je baby? Ik ga in dit artikel uit van een gezonde zuigeling.

Waarom huilen baby’s?
In het begin is huilen de enige manier van je baby om duidelijk te maken dat hij iets wil of dat hij zich niet lekker voelt. Een huilende baby probeert als het ware zonder woorden iets te vertellen. Aangezien hij niet in zijn eigen behoefte kan voorzien, is hij daarvoor aangewezen op zijn opvoeder(s).
Als een baby huilt kan dit allerlei redenen hebben. Om er een paar te noemen: honger, pijn, kou, vieze luier, behoefte aan aandacht, dreinen om ongemakjes. Door het intensieve contact met je baby leer je de eerste weken al verschillende soorten huilen te onderscheiden. Het gaat daarbij niet alleen om het huilgeluid. De omstandigheden rondom het huilen helpen ook enorm bij het achterhalen van de oorzaak.
Het huilen van een baby kun je grofweg onder twee noemers schikken:

Hoe ga ik er mee om?
Heel vroeger zei men: ”laat maar huilen tussen twee voedingen in”, want huilen is goed voor de longen. Als je veel op huilen ingaat verwen je het nu al!
De baby hoorde boven in de wieg. De box kwam pas drie maanden na de geboorte in de kamer!
Begin jaren zeventig werd de slagzin gebezigd: ”pak ze maar als ze huilen, je kunt baby’s nog niet verwennen!”
De baby bleef overal ”gezellig bij”, in de wipstoel, bij de t.v., bij een huis vol bezoek. De box stond drie maanden voor de bevalling al in de kamer!
Kortom twee uitersten waarvan de gulden middenweg de voorkeur geniet…

Ervaring leert dat veel baby’s die onrustig zijn, veel huilen, hazenslaapjes doen, beter in hun vel gaan zitten als rust en regelmaat geboden wordt.

Rust
Kleine baby’s hebben veel slaap nodig. Als je baby is gevoed, verschoond en geknuffeld, leg hem dan in zijn bedje te slapen. Laat hem uit zichzelf in slaap vallen. Baby’s die steeds in slaap worden gewiegd bepalen niet zelf het moment om van vermoeidheid te gaan slapen en worden van het minste geringste weer wakker. Een baby kun je niet verwennen maar wel wennen aan…
Je baby mag ook best even huilen voordat hij in slaap valt.
Als je het niet ”uit kan houden” ga er gerust naar toe. Aai over de bol, lieve woordjes, een liedje.

Regelmaat
De regelmaat van voeden, naar bed brengen, eten, enzovoorts verloopt voor de baby prettig wanneer dit steeds volgens eenzelfde ritueel verloopt. Bijvoorbeeld gaan slapen: flesje warme melk, slaapliedje zingen, gordijnen dicht, baby in bed, muziekje aan, mama/papa zegt weltrusten en verlaat de kamer. Deze regelmaat geeft je baby rust en geeft een veilig gevoel.

Prikkels
Probeer een te veel aan prikkels te vermijden. Lawaai van t.v. en radio (de hele dag), luidruchtig bezoek, etc.

Laat het een troost zijn dat je de huiltjes van je baby gaat herkennen en dat je er mee leert om te gaan!!
Voor meer informatie en advies over het omgaan huilende baby’s en andere vragen over opvoeden, kunt u terecht bij het Centrum Jeugd & Gezin in Oss. In het Centrum Jeugd & Gezin hebben we veel informatie waar u mogelijk wat aan heeft. U kunt vrijblijvend lezen, een kopie maken van een artikel of boek, of een gesprek aanvragen.
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl