Jokken zonder brokken


Met een stalen gezicht beweren ze dat ze het niet gedaan hebben. Hoe kun je kinderen leren dat eerlijk zijn het belangrijkst is?

Nagenoeg alle kinderen jokken. Naar mate kinderen ouder worden, gaan ze meer leugentjes vertellen. Volgens deskundigen is het niets om je zorgen over te maken. Het hoort bij de gezonde ontwikkeling van de hersenen. Een kind van vier jaar jokt niet doelbewust. Zijn geweten is nog volop in ontwikkeling, jij bent zijn geweten. Bovendien hebben jonge kinderen een rijke fantasie die voor hen werkelijkheid is.

Ook een kind tussen 4-6 jaar kun je nog niet echt betichten van leugens. Op die leeftijd snappen ze wel wat logische regels zijn (je mag niet alleen alle koekjes opeten...). Maar op deze leeftijd zijn ze nog impulsief en staan ze niet voor zichzelf in, ze moeten nog de begrenzing van dingen leren.

Rond het achtste jaar zijn het zelfbewustzijn en het geweten verder ontwikkeld. Een kind gaat dan het verschil tussen goed en fout beter begrijpen. Rond deze tijd begint het echte, bewuste liegen. Uit angst voor straf, om een ander te beschermen, uit beleefdheid, om aandacht te krijgen of om andere kinderen na te doen. Toch betekent een keer liegen heus niet meteen dat er iets mis is en het kind zal ontwikkelen tot een leugenaar. Kijk als ouder goed naar de reden waarom je kind liegt en durf ook je eigen gedrag onder de loep te nemen. Spreek je zelf eigenlijk wel altijd de waarheid?

Straf niet te streng en kies een straf die past bij de overtreding. Vertelt je kind regelmatig zonder enig schuldgevoel leugens? Zoek dan hulp (neem contact op met Centrum Jeugd & Gezin).

Zo stimuleer je eerlijkheid bij jonge kinderen:
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl