Kinderen en echtscheiding

Deze keer willen we rond dit thema het volgende onderwerp behandelen: ouderschap na de scheiding. Ouders kunnen van elkaar scheiden, maar nooit van een kind: een ouder-kind relatie blijft je hele leven lang bestaan. Het einde van de relatie met je partner wil niet zeggen dat de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de opvoeding van je kind(eren) ook eindigt. Na een scheiding houden beide ouders gezag, tenzij één van de partners dat niet wil. Samen blijf je verantwoordelijk voor de opvoeding van je kind en het nemen van belangrijke beslissingen.
Dat geldt niet altijd voor de zorg voor je kind. Hoe ouders de zorg verdelen hangt af van de omstandigheden van hen beiden. Wat voor de één een goede oplossing is, is dat voor de ander niet altijd. Ouders kunnen bij scheiding kiezen voor onder andere:

Wat vinden ouders vaak moeilijk?
De scheiding betekent een grote ontwrichting van je leven. Niet alleen de periode voor de scheiding, maar ook de eerste tijd erna kan voor iedereen in het gezin erg zwaar zijn. Als ouder kun je, je net als de kinderen boos, schuldig en verdrietig voelen. Je staat voor een zware opgave. Eigenlijk heb je al je aandacht en energie nodig voor jezelf, terwijl je kinderen je ook hard nodig hebben en er voor de kinderen vaak ook van alles geregeld moet worden.

Een aantal valkuilen voor ouders en tips:

  1. De ouder kan de neiging hebben te gaan leunen op de kinderen. Of de band die men met het kind heeft, gaat meer op een vriendschap lijken. Probeer het kind gewoon kind te laten zijn. Teveel leunen op het kind is voor het kind zwaar en kan voor nieuwe problemen zorgen.
  2. Ouders kunnen de neiging hebben met elkaar te gaan strijden om de liefde en de tijd van de kinderen. Doe dat niet, het is verwarrend voor de kinderen.
  3. Misschien willen ouders het verdriet van kinderen verzachten door soepeler om te gaan met regels en grenzen. Bijvoorbeeld ze wat later naar bed laten gaan of bij de ouder in bed laten slapen. Zo’n aanpak kan tot aanpassingsproblemen leiden, waar de kinderen juist last van hebben.
  4. Ouders kunnen het moeilijk vinden om in te schatten welke problemen van de kinderen te maken hebben met de scheiding en welke niet. Dit onderscheid is soms lastig te maken. Probeer in deze gevallen te relativeren. Dit is van belang, omdat de scheiding niet de oorzaak is van alle problemen.

Steun
In de moeilijke en spanningsvolle tijd rondom de scheiding is het extra belangrijk om als ouder goed voor jezelf te zorgen. Probeer een paar uur per week tijd voor jezelf vrij te maken. Schakel af en toe een oppas is. Tijd om na te denken, met iemand te praten of gewoon even alleen te zijn, is heel belangrijk. Als je er niet alleen uitkomt, zoek dan hulp.

Gevolgen op langere termijn
Een kind moet een echtscheiding verwerken op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Soms kan ook later in het leven van een kind de echtscheiding van zijn ouders een rol spelen, bijvoorbeeld in het opbouwen van een eigen relatie. Het is zeker niet slecht voor een kind om in een éénouder-gezin op te groeien. Bovendien zijn er tegenwoordig zoveel kinderen die met één ouder opgroeien, dat ze zich geen uitzondering hoeven te voelen. Hoe lang je kind ‘last’ blijft houden van de scheiding hangt onder meer af van hoe de scheiding is verlopen en het karakter van je kind. Er zijn een aantal manieren waarop ex-partners de verwerking voor hun kind makkelijker kunnen maken:

  1. Een goede voorbereiding op de scheiding;
  2. Het kind goed begeleiden bij de verwerking;
  3. Weinig conflicten tussen ex-partners onderling;
  4. Goed overleg tussen ex-partners;
  5. De scheiding als ouder goed verwerken.

Wilt u meer tips en adviezen over omgangsregeling, co-ouderschap, suggesties voor moeilijke situaties en opvoedadvies of bent u op zoek naar literatuur of andere hulp, loop dan eens vrijblijvend het Centrum Jeugd & Gezin binnen. U kunt ons ook telefonisch bereiken.
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl