Kinderen & overgewicht

Dit artikel gaat over kinderen met overgewicht en hoe u daar als ouder/verzorger mee om kunt gaan.


Kinderen moeten eten om te kunnen groeien, leren, spelen en sporten.
Tot hun vierde jaar groeien kinderen het snelst, daarna zijn er nauwelijks uitschieters, met uitzondering van de puberteit. De meisjes schieten omhoog tussen hun tiende en veertiende jaar, de jongens hebben de groeispurt wat later. Maar of je in de groeispurt zit of niet, gezonde voeding is voor iedereen belangrijk.

Ouders gunnen hun kind alles. U geeft uw kind graag wat lekkers en misschien is er in het weekend bijvoorbeeld chips. Maar let er echter op dat uw kind buiten het gezin ook al heel wat snoep en snacks krijgt aangeboden. Er wordt in de klas alleen al zo’n 30 keer per jaar getrakteerd. En bij opa en oma krijgen ze ook van alles toegestopt.

Ongeveer 15% van de Nederlandse kinderen heeft overgewicht en dat aantal neemt helaas nog steeds toe. Een van de belangrijkste redenen waarom kinderen te dik zijn, is dat ze teveel tussendoortjes nemen.
Overgewicht kan een probleem zijn als het kind ermee geplaagd wordt, als het moeite heeft met sporten of als het een verkeerde houding krijgt. Op latere leeftijd kan overgewicht lijden tot chronische aandoeningen (bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en ouderdomssuikerziekte).

Tot kinderen ongeveer twaalf jaar zijn bepalen de ouders wat ze eten. ( Daarna word uw kind veel meer beïnvloed door de buitenwereld en gaat het steeds meer zelf keuzes maken.) Het is de leeftijdsperiode waarin het kind van u kan leren wat gezonde voeding is. U bent eigenlijk de coach van uw kind. U geeft immers zelf het goede voorbeeld en u heeft grote invloed op de keuze van het eten en de samenstelling daarvan. Het is goed om daarbij ook rekening te houden met wat uw kind lekker vindt, maar het is heel normaal om in het gezin bepaalde regels rond eten te stellen. Bijvoorbeeld dat een nieuw gerecht op zijn minst geproefd moet worden. En dat uw kind niet zonder te vragen van alles uit de snoep la of koelkast mag pakken.

Is uw kind aan de mollige kant, neem dan de eetgewoonten eens goed onder de loep en vervang ze door gezonde varianten. Het is wel heel belangrijk dat uw kind zelf ook gemotiveerd is om mee te werken.
Als richtlijn voor gezonde voeding geldt: eet drie maaltijden per dag en neem niet vaker dan vier keer iets tussendoor. Tussendoortjes kunnen echte “dikmakers” zijn. Ook frisdrank(b.v. ijsthee) is zo’n tussendoortje.
Er zijn alternatieve tussendoortjes die minder dik maken, zoals een rijstwafel, een volkerencracker of fruit. En laat uw kind vaker water of thee zonder suiker drinken. Ongezoet vruchtensap of light-dranken mag ook, maar met mate.

Stimuleer uw kind daarnaast om vaker te bewegen. Het blijkt dat kinderen die te dik zijn te weinig bewegen. Door veel beweging kun je vaak al wat gewicht kwijt raken. Misschien is er een leuke sportvereniging waarbij uw kind zich kan aansluiten. En als uw kind geen sportliefhebber is, kunt u proberen samen iets te gaan doen: samen fietsen, zwemmen of wandelen. Zo voorkomt u tevens dat uw kind uit verveling gaat eten.

Nog meer tips;

Voor meer informatie en advies over overgewicht, gezonde voeding en andere vragen over opvoeden, kunt u terecht bij het Centrum Jeugd & Gezin in Oss. In het Centrum Jeugd & Gezin hebben we veel informatie waar u mogelijk wat aan heeft. U kunt vrijblijvend lezen, een kopie maken van een artikel of boek, of een gesprek aanvragen.
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl