Pikken of stelen

Pikken is een mildere term voor stelen en wordt meestal gebruikt bij jongere kinderen.Het klinkt minder ernstig, maar het is in de grond hetzelfde: je neemt iets weg wat jou niet toekomt omdat het van een ander is.
Hoe duidelijker je bent als vader en moeder over het verschil tussen ‘mijn en dijn’, hoe eerder je kind leert dat hij niet zomaar iets van een ander mag pakken of wegnemen.

Kleuters hebben de leeftijd dat ze (nog) niet echt goed beseffen wat ze de ander aandoen als ze iets van iemand wegnemen.
Ze weten wel vaak dat het niet klopt wat ze doen,bijvoorbeeld knikkers uit de zak van een ander kind wegpakken,geld weghalen van tafel dat daar open en bloot ligt,enzovoort.
Ze weten wel hoe het voelt als iets van hen is weggehaald. Maar weten en invoelen wat de ander voelt is veel moeilijker.
Dat komt omdat hun denkontwikkeling nog niet zo ver is. Ze zijn nog niet in staat om zich in de ander te verplaatsen.
Ze voelen zich er ook niet zo schuldig over als oudere kinderen, doordat hun geweten nog in ontwikkeling is.
Kleuters weten wel dat iets wegnemen van een ander niet mag, dat wordt hun geleerd door hun ouders en andere opvoeders, bijvoorbeeld op school.
Kinderen zien bij hun ouders wat mag en niet mag, welk gedrag wordt goedgekeurd en afgekeurd.
De ouders geven het voorbeeld!.

TIPS:

  1. Geef zelf het goede voorbeeld. Wees duidelijk en eerlijk in wat je zelf doet.
  2. Maak geen drama van een kleine gebeurtenis (zoals een koekje wegpikken van de schaal) maar laat wel horen dat je dit gedrag niet wilt.
  3. Doe echter ook niet alsof het onbelangrijk is als je merkt dat je kind iets heeft weggenomen.
  4. Laat je geld niet open en bloot slingeren of je portemonnee op tafel liggen. Je lokt als het ware pikgedrag uit door de kat op het spek te binden.
  5. Ga niet direct straffen, corrigeer wel het gedrag. Maak duidelijk dat je daar niet van gediend bent.
  6. Als je merkt dat je kind iets weggenomen heeft,bespreek zijn gedrag dan onder vier ogen met hem. Zet je kind niet voor schut tegenover derden, zeker niet tegenover andere kinderen.
  7. Als je merkt dat je kind iets heeft weggenomen, ga het dan samen terug brengen.
  8. Wees vooral heel duidelijk, in voor het kind goed te begrijpen woorden, zonder schelden en bedreigingen, dat jij dit (pik) gedrag niet wilt. Niet:dat moet je niet doen, maar:ik wil niet dat je iets wegpakt.
  9. Laat een kind niet in een val lopen. Als je weet dat hij het gedaan heeft, zeg het dan. Vraag niet naar de bekende weg.

Voor meer informatie en advies over pikken of stelen en andere vragen over opvoeden, kunt u natuurlijk terecht bij het Centrum Jeugd & Gezin in Oss. In het Centrum Jeugd & Gezin hebben we veel informatie waar u mogelijk wat aan heeft. U kunt vrijblijvend lezen, een kopie maken van een artikel of boek, of een gesprek aanvragen.
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl