Praten over seks

Onder seksualiteit kun je alle gevoelens en gedragingen verstaan die te maken hebben met je eigen lichaam en dat van een ander. Dit veroorzaakt speciale (opgewonden, prettige) gevoelens bij jezelf en bij de ander.
Seksualiteit gaat over nog veel meer. Bijvoorbeeld over het voelen van elkaars blote lichaam of spelletjes zoals doktertje spelen, zoentje geven.
Er zijn verschillende redenen om over seksualiteit te praten met kinderen. Om te beginnen wordt zo duidelijk waar kinderen mee bezig zijn, hoe ze over dingen denken en waar eventuele problemen liggen. Daarnaast kun je door samen te praten ervoor zorgen dat je kind informatie krijgt die goed, volledig en juist is. Je kunt zo zorgen dat jouw waarden en normen aan je kind worden overgebracht, zodat het leert wat jij belangrijk, positief en negatief vindt.

Doordat er veel meer openheid is over seksualiteit, is het van belang dat er duidelijke grenzen zijn. Grenzen die aangeven wat wel en niet toelaatbaar is op seksueel gebied. Je bepaald de grenzen als opvoeder zelf. Een belangrijk uitgangspunt van ontoelaatbaar gedrag is, als je er zelf als opvoeder opgewonden van raakt.
Daarnaast is het belangrijk de grenzen van je kind te respecteren. Het is belangrijk dat een kind leert ervaren dat zijn lichaam van hem is; hij moet niet het idee krijgen dat een ander kan bepalen of zijn lichaam wordt aangeraakt. Dit is van belang zodat je kind leert zelf met grenzen om te gaan.

Je kunt eigenlijk op elke leeftijd met je kind over seksualiteit praten. Kinderen zijn nieuwsgierig en stellen uit zichzelf vragen om te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit. Ze vragen waarom het in de winter sneeuwt en of ze de piemel van hun vader mogen zien. Want seksualiteit is voor kinderen een normaal onderdeel van het leven. Daardoor stellen ze over seksualiteit net zo gemakkelijk vragen als over een ander onderwerp dat ze op dat moment interesseert.
Volwassenen maken van seksualiteit vaak iets aparts, of iets waarover je niet gemakkelijk praat. Maar zoals je op allerlei andere vragen van kinderen gewoon antwoord geeft, zo zou het ook kunnen met vragen die te maken hebben met seks en seksualiteit. Probeer altijd een antwoord te geven. Het hoeft geen uitgebreid verhaal te zijn, maar het moet wel een duidelijk antwoord zijn op de vraag die je kind stelt.

Wanneer kinderen nieuwsgierig zijn naar seksualiteit, speel daar dan als volwassene/opvoeder op in. Denk niet dat een kind van vijf jaar nog veel te jong is voor dit soort zaken. Vaak is het zo dat wanneer je in de eerste levensjaren over dit onderwerp zwijgt, het des te moeilijker wordt hier later nog een gesprek over te voeren. Als een kind een vraag heeft en het is op dat moment niet zo handig om er op in te gaan, kom er dan later op terug. Wimpel zijn vraag niet af, want dan gaat het kind steeds minder vragen stellen en zoekt hij naar andere bronnen om aan informatie te komen waar jij als ouder niets van weet. Stelt je kind uit zichzelf weinig of geen vragen, dan kun je als ouder/ opvoeder alledaagse momenten aangrijpen om aan het kind te vragen wat het al weet en er dan extra uitleg bij geven. Je laat je kind merken dat je over seksualiteit uiteindelijk net zo goed vragen kunt stellen als over waarom het gras groen is.

Bij het antwoord geven op vragen van kinderen kan het handig zijn om een boek te gebruiken. Een andere reden kan zijn dat er een specifiek onderwerp maar niet ter sprake komt en je toch vindt dat je kind daarover iets moet weten. Dan kan het gebruik van een boek een goede ondersteuning bieden.

Voor meer informatie over seksualiteit en de seksuele ontwikkeling van uw kind kunt u terecht bij het Centrum Jeugd & Gezin.
Wil je wat meer over dit of een ander onderwerp weten, kom dan gerust een kijkje nemen in het Centrum Jeugd & Gezin in Oss.

Brochures:

 
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl