Ruzie

Ruzie wordt in het woordenboek o.a. omschreven als “meningsverschil”.
Daar is, met name bij jonge kinderen, nog geen sprake van. Kinderen gaan als ze klein zijn bijvoorbeeld “touwtrekken” om speelgoed of knokken om de “beste plek”.
Als volwassene is het je taak om dat gedrag te sturen en corrigeren. Kinderen leren door het voorbeeld dat ze zien en herhaling van de manier waarop je daar mee om gaat; herhaal hoe het anders kan, laat zien hoe het ‘moet’ .
Dus.. veel herhalen en veel voorbeeldgedrag van de ouder zal ervoor zorgen dat kinderen het uit zichzelf gaan toepassen!! Het is daarbij belangrijk dat je als ouder zelf rustig blijft en benoemt hoe het anders kan.

We kennen allemaal wel zo’n situatie: heftige ruzie om wie met bepaalde blokken mag spelen. Het roepen van: ”hou er mee op!!” (wat begrijpelijk is, want je kunt er als ouder erg moe van worden) lost dan eigenlijk niets op.
Het is niet duidelijk waar ze mee op moeten houden. Beter is te benoemen wat er gebeurt en voor te stellen hoe het ook anders kan.
Dus.. ga naar de kinderen toe, kijk je kind aan en zeg wat je wilt dat er gebeurt. Wanneer je kind(eren) dit oppikken kun je er aan toevoegen (prijzen): ”zie je wel? zo kan het ook! Wat fijn dat jullie nu samen spelen”.

Als kinderen wat ouder zijn kunnen er echt meningsverschillen ontstaan over bijvoorbeeld wat ze gaan doen of wie er aan het spel deel gaat nemen.

Waar kinderen samen spelen, thuis, op straat of op school, komen ruzies voor. Ruzies horen erbij. Zij zijn zelfs goed! Kinderen leren zich in te leven in wat een ander wil en komen op voor zichzelf. Geven en nemen dus.
Dat leren ze vooral door het optrekken met leeftijdgenootjes.
Als volwassene kun je er dan ook beter niet te gauw tussen springen, al is dat soms moeilijk. Geef kinderen eerst de kans zelf de oplossing te vinden.

Laat je niet verleiden om voortdurend scheidsrechter te zijn in conflicten. Je bent er niet altijd bij als er iets gebeurt! Een “welles nietes” strijd brengt niemand iets.
Soms werkt het geweldig om kinderen gewoon naar hun kamer te sturen. ”Jullie kunnen het blijkbaar niet oplossen op een normale manier, je kunt weer terug komen als dat wel kan”.
Kinderen willen graag aandacht, ook deze vorm (ruzie) is een vorm van aandacht vragen.
Bedenk dus dat het leuker is ze aandacht te geven als ze lekker met elkaar omgaan. Ze leren dan dat positief gedrag beloond wordt en zullen zich daarna gedragen.
Dus..”Ik hoor dat jullie het opgelost hebben, knap hoor”.
Vaak sta je er niet bij stil als het goed gaat. Je bent dan zelfs geneigd niets te zeggen. ”Ik hou me maar stil, het is lekker rustig!”

Trouwens, de meeste ruzies hebben minder om het lijf dan je denkt. Lijken kinderen even elkaars doodsvijanden, een moment later spelen ze al weer als de beste vrienden.
Natuurlijk kun je beter wel ingrijpen als het slaande ruzie wordt of als het een ongelijke strijd is.
Kinderen maken lang niet altijd ruzie omdat ze het niet met elkaar eens kunnen worden. Misschien komt het wel omdat ze moe zijn of omdat hun iets dwars zit.
Het kan ook zijn omdat ze zich gewoon vervelen.

Een slaande ruzie afstraffen door zelf klappen uit te delen lost niets op. Kinderen zullen dan van jou “leren” dat boosheid en klappen bij elkaar horen en het de volgende keer (ook) weer doen.
Realiseer je dat kinderen jouw gedrag imiteren. Waar ouders schreeuwen, gaan kinderen schreeuwen. Waar ouders vloeken, gaan kinderen vloeken.
Wil je, je kinderen iets aan leren, is je eigen gedrag in dat opzicht het beste voorbeeld.

Voor meer informatie en advies over het omgaan met ruzie en andere vragen over opvoeden, kunt u terecht bij het Centrum Jeugd & Gezin in Oss. In het Centrum Jeugd & Gezin hebben we veel informatie waar u mogelijk wat aan heeft. U kunt vrijblijvend lezen, een kopie maken van een artikel of boek, of een gesprek aanvragen.
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl