Poep en pies zijn interessant

Voor kinderen tussen 4-6 jaar gaan scheldwoorden en 'vieze' woorden precies over de die zijn in deze periode het interessantst vinden, namelijk poep en pies, en natuurlijk alles wat met seks en geslachtsdelen te maken heeft. Hun eigen lichaam hebben ze inmiddels ontdekt en dat er met geslachtsdelen iets 'aan de hand is' weten ze ook. Hoever je met de seksuele voorlichting gevorderd bent, heeft er niet zoveel mee te maken. Ze voelen wel aan dat er op bepaalde woorden en zaken een soort taboe rust en dat maakt het extra leuk om te zeggen natuurlijk. Want wat niet mag is reuze interessant.

De school...daar begint het

Veel woorden waar kinderen mee aan komen, waarvan jij geen flauw idee hebt hoe je kind er ineens bij komt, hoort je kind ongetwijfeld op school of op straat van grotere kinderen. Je kind weet van sommige woorden waarschijnlijk de betekenis niet eens, maar merkt gauw genoeg dat het stoer is om mee te doen met het roepen van dat soort dingen en dat het hem in de ogen van de groteren ook 'groot' en dus stoer maakt. Dat geeft een gevoel van saamhorigheid en baldadigheid en dat is leuk! Op zichzelf is het ook niet iets om je heel veel zorgen om te maken, maar aan de andere kant voel je je er, vooral in gezelschap wel erg ongemakkelijk bij als je kind dergelijke taal uitslaat.

Kleine broertjes met grote woorden

Grotere kinderen uit de buurt of oudere broertjes en zusjes die lachen om hun kleinere broertje of zusje dat gekke woorden zegt, werkt natuurlijk als een lap op een rode stier. Want als je succes hebt ga je door! Maar je kunt de groten ook in het complot betrekken en uitleggen dat ze die kleine niet zo mogen aanmoedigen. Je kunt er zelfs een collectieve beloning op zetten als het een tijdje goed gaat: een superlekker toetje bijvoorbeeld of samen lekker lang opbljven en kijken naar die leuke film.

Wees gerust, het gaat weer over!

Het klinkt vast afgezaagd en je hebt er niet altijd een boodschap aan, maar ... het gaat vanzelf weer over. Dit is een fase waar je kind doorheen gaat, een normale periode in zijn ontwikkeling. De woordenschat van je kind breidt zich uit, dus ook dat soort woorden komen er bij en wanneer een kind merkt dat het een schokeffect teweeg brengt wanneer het bepaalde dingen zegt, wordt het alleen maar interessanter. Het beste is: negeren, er zo weinig mogelijk aandacht aan besteden.

TIPS:

Stoom afblazen

Het schelden of roepen van vieze woorden kan voor een kind een manier zijn om even stoom af te blazen. De een smijt met de deur, de ander roept 'stomme koe' tegen jou... Dat kun je wel even op z'n beloop laten, als ben jij natuurlijk wel diegene die de grenzen van het toelaatbare bepaalt. Maar in een boze bui of als je het heel erg druk hebt gehad, roep je zelf misschien ook wel eens wat. Nu is je kind boos, of moe na een hele dag school.

 

Vloeken, schelden, vieze woorden...  (opvoeden 4-8 jaar)

 

 

 
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl