Zakgeld

Het is moeilijk om te bepalen wanneer je kind toe is aan zakgeld, de een is er eerder aan toe dan de ander. Toch kun je zeggen dat er ongeveer vanaf een jaar of zes een kind meer belangstelling krijgt om over een eigen bedragje te beschikken. Het is een goede gelegenheid om te leren omgaan met geld en dat kun je beter nu doen met 50 eurocent dan later met 500 euro! Een kind leert eigen keuzes te maken en soms zijn behoeften uit te stellen. Dit zijn vaardigheden waar het later veel plezier van zal hebben.
Soms krijgen kinderen helemaal geen zakgeld en kunnen de kinderen geld vragen als ze iets nodig denken te hebben. De ouders bepalen dan of er wel of geen geld gegeven wordt. Het komt ook voor dat een kind bepaalde klusjes moet hebben gedaan om het zakgeld ook daadwerkelijk te krijgen.

Wat is de rol van de ouders?
Het is goed om verschillende zaken vooraf goed af te spreken. Je voorkomt daardoor lastige discussies achteraf. Je zou ook kunnen overwegen om een proefperiode af te spreken zodat de “regels” van het zakgeld daarna nog eens besproken kunnen worden en definitief kunnen worden vastgesteld. In de praktijk kunnen dingen toch anders verlopen dan je in eerste instantie bedacht had.

Waarover kun je afspraken maken met je kind?

  1. Sparen? Moet er van het zakgeld worden gespaard? Hoeveel moet er worden gespaard. Waar gaat het spaargeld heen? Waar mag het spaargeld voor worden gebruikt?
  2. Besteding van het zakgeld.Mag er van het zakgeld ook snoep worden gekocht? Is het de bedoeling dat het kind zelf verjaardagscadeautjes betaalt voor vriendjes en/of broertjes, zusjes en de rest van het gezin.Hoe zit het met een abonnement op een tijdschrift? Hoe zit het met het betalen van de kosten van de mobiele telefoon?
  3. Hoe vaak en wanneer en hoe?
  4. Wanneer geef je het zakgeld? Een keer per maand of een keer per week op een vaste dag is het handigst. Een ouder kind zal vaker over een langere periode kunnen plannen en dan kan zakgeld per maand een mogelijkheid zijn. Als blijkt dat het vaak toch lastig is dan is per week misschien een beter idee.
  5. Hoe krijgt het kind zijn zakgeld? Cash of op een bankrekening? Betaal je het zakgeld contant of liever (automatisch) via de bank? Het voordeel automatisch betalen is dat het altijd op een vast moment betaald wordt én je weet zeker of je hebt betaald! Sommige kinderen hebben veel liever "echt" geld, muntjes voor in de spaarpot!

Wilt u meer weten?
Het is onmogelijk om in deze korte bijdrage volledig inzicht in deze problematiek te geven. Daarom is de informatie in dit artikel beperkt tot een aantal belangrijke punten. Wilt u meer informatie over “zakgeld”? Neem dan contact op met het Centrum Jeugd & Gezin, Houtstraat 4, Oss 0412-473626, voor belangrijke adressen van landelijke organisaties en informatieve websites.
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl