Zindelijk worden in de zomer

Zindelijk worden gaat meestal niet van de ene dag op de andere. Het is een mijlpaal in het leven van je kind. Maar ook voor jou is het fijn om geen luiers meer te hoeven kopen en veel minder was te hebben.
Er bestaat geen ideale leeftijd om te beginnen met zindelijkheidstraining, ook al heeft je omgeving er misschien wel een mening over. Leeftijd blijkt geen goede leidraad. Je kunt beter naar je kind kijken om te beoordelen of hij aan zindelijkheidstraining toe is.
Papieren luiers krijgen vaak de schuld van het feit dat kinderen tegenwoordig later zindelijk zijn. Maar volgens onderzoekers voelen kinderen ook een katoenen volle plasluier niet, zoals wij een horloge op den duur niet meer voelen.
Wat ook een rol speelt, is de hoeveelheid tijd die je met je kind doorbrengt. Natuurlijk kunnen anderen prima helpen om je kind zindelijk te krijgen. Maar hoe meer verschillende opvoeders je kind heeft (ouders, creche, oppas) hoe lastiger het is om te zien of je kind aangeeft dat hij toe is aan het potje en hoe moeilijker het is om gestructureerd aan zindelijkheidstraining te doen.
Zindelijkheidstraining vergt een consequente aanpak.

Wanneer begin je…
In het algemeen is het zo dat kinderen pas na het tweede jaar toe zijn aan zindelijk worden . Vanaf die tijd kunnen de meeste kinderen gaan voelen dat de blaas vol is en snappen wat de bedoeling is.
Ouders kunnen hun kinderen niet zindelijk maken, dat moet het kind toch zelf doen. Kinderen geven op een bepaald moment signalen met hun lichaam dat ze moeten plassen. Ze duwen met hun handje in hun kruis of ze beginnen te wiebelen met hun beentjes of krijgen een benauwde uitdrukking op hun gezicht. Als je dit merkt, is dat het moment om snel de po te halen en je kind er op te zetten.
Je kunt je kind ook op vaste tijden op de po zetten, liefst op tijden dat de kans groot is dat hij plast of poept. Bijvoorbeeld na het eten en/of op de vaste tijden waarop je hem verschoont. Dwing je kind niet om op het potje te blijven zitten, hou het relaxed.
En wanneer hij iets op het potje heeft gedaan, dan prijs je hem natuurlijk. Dat stimuleert je kind om het de volgende keer weer te proberen. Straf geven als je kind net van de po af is en toch in zijn broek plast werkt averechts. Van de spanning zal een kind nog vaker in zijn broek gaan plassen. Reageer zo neutraal mogelijk en heb geduld!
Sommige kinderen willen alleen op de po, anderen juist alleen op de w.c.. Een klein brilletje op de grote bril is een goede oplossing tegen wegzakken in de pot.
Voor jongetjes die net als papa het liefst staande willen plassen, is een krukje voor de w.c. geschikt om op te kunnen staan..
Als je merkt dat je kind doortrekken eng vindt, doe het dan wat later, als hij het niet ziet.
Wanneer je kind al regelmatig wat in het potje doet, kun je proberen af en toe de luier uit te laten.
In de zomer is het iets praktischer je kind op zindelijkheid te trainen. Laat je peuter lekker buiten zonder luier rondlopen, met of zonder onderbroekje. Je kind voelt en ziet dan wat er gebeurt als hij een plasje doet. Als ouder zie je in de zomer ook sneller aan je kind wanneer hij moet plassen of poepen.
Verwacht niet meteen succes, maar geleidelijke vooruitgang. Zindelijkheidstraining duurt ten minste drie maanden..
Merk je dat de zindelijkheidstraining van je kind een machtsstrijd wordt? Stop er dan een poosje mee. Doe je kind weer gewoon luiers aan, laat het een paar weken rusten en begin opnieuw wanneer je kind weer interesse toont.

Begin niet met de zindelijkheidstraining...
… voor zijn eerste verjaardag. Pas vanaf ongeveer 18 maanden worden kinderen zich bewust dat ze moeten gaan plassen.
… omdat jij er nu toevallig tijd voor hebt. Kijk maar wanneer je kind eraan toe is. Als het toevallig zo uitkomt is de zomer een mooi moment.
… vlak voor je kind naar de basisschool gaat. Als een kind merkt dat zijn ouders geen geduld meer met hem hebben op dit gebied, wordt zindelijk worden er veel te spannend door, waardoor het juist niet lukt.
… midden in de koppigheidsfase. Wanneer je kind tegen alles ‘nee’ zegt, heb je grote kans dat hij ook niet op het potje wil. Alleen al omdat het jouw idee is en niet het zijne.
… in een onrustige periode. Een verhuizing, de geboorte van een baby, of een andere verandering kan zo indrukwekkend zijn voor je kind dat hij niet genoeg aandacht en interesse heeft voor zindelijkheidstraining.

Weer onzindelijk
Als een kind net zindelijk is geworden en ziek wordt, is de kans groot dat hij weer nat zal zijn. Kinderen doen vaak een stapje terug als er iets is wat hun teveel spanning geeft.
Ook een boos kind kan zo zijn agressie afreageren.
Hoe sterker een ouder zal reageren op zijn onzindelijkheid, hoe meer kansen een kind krijgt om dit te gaan ‘misbuiken’. Het beste is daarom om dit gedrag niet teveel aandacht te geven.

Wilt u meer informatie of advies, loop dan eens vrijblijvend bij het Centrum Jeugd & Gezin
binnen.
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl