Nieuws mei

nieuwsbrief inhoud
 
   
 
       

 

 

 

 

 

   

Puber in huis

De meeste kinderen beginnen tussen 10 en 12 jaar met de puberteit. Sommige kinderen beginnen al wat eerder en andere wat later. Dat is normaal. Veel kinderen hebben vragen op deze leeftijd over de lichamelijke en geestelijke veranderingen die hen te wachten staan.

Ze horen er over, ze lezen er over, maar desondanks is lang niet alles duidelijk. Kinderen die niet zijn voorbereid op de veranderingen die hen te wachten staan, kunnen daarvan schrikken. Ze kunnen in de war raken of vreemde ideeën krijgen als ze niet de juiste informatie hebben gekregen. Misschien heb je je kind daar al op voorbereid, misschien ook niet.

Niet elk kind gaat met vragen over dit onderwerp naar zijn/ haar ouders. Op deze leeftijd wordt de relatie met leeftijdgenoten namelijk steeds belangrijker. Kinderen in de puberteit geven steeds vaker de voorkeur aan de mening of het advies van hun vrienden en vriendinnen. Daarnaast treedt op deze leeftijd ook een zekere mate van schaamte op om over dit onderwerp met ouders te praten.

Voor alle kinderen die nieuwsgierig blijven en antwoord op vragen willen: pubergids.nl

Tips voor ouders:

  • Om te voorkomen dat je kind steeds minder vertelt, zul je als ouder moeten blijven praten met je kind. Pubers houden niet van 'officiële gesprekken'; probeer daarom een situatie te vinden waarbij je samen ook nog iets anders doet.
  • Jij bent het voorbeeld. De manier waarop ouders zich gedragen, ruzie maken, problemen oplossen en met elkaar omgaan is voor kinderen een voorbeeld voor hoe mensen zich horen te gedragen. Door bijvoorbeeld zelf eens toe te geven dat een ouder ook fouten kan maken (en 'sorry' kan zeggen), geef je je kind ook een voorbeeld.
  • Let er op dat je je kind ook een keer een compliment geeft. Als er regelmatig rusie is in huis en je geneigd bent om als een politieagent op te treden, heeft je kind al snel het idee dat je alleen nog maar negatief denkt over hem/ haar. Door complimenten krijgt een kind zelfvertrouwen.
  • Neem je kind serieus. Als hij/zij verliefd is of zegt verkering te hebben, maak die gevoelens niet belachelijk, maar neem ze serieus. Zeg liever 'spannend voor je, ben je er blij mee?'
  • Stel je eigen grenzen. Kinderen kunnen ook vragen stellen over jouw seksuele ervaringen. Bepaal voor jezelf wat je wel en niet kwijt wilt hierover.
  • Informeer eens bij andere ouders over kwesties als 'tijdstip van thuiskomen, uitgaan, enzovoorts'. Kinderen zijn geneigd hun ouders voor te spiegelen dat zij als enige in de klas altijd vroeg thuis moeten komen, weinig zakgeld krijgen en nooit 's avonds weg mogen. Natuurlijk bepaal je zelf de regels, maar overleg hierover met andere ouders kan wel eens nuttig zijn.
  • Laat merken dat je om je kind geeft. Ondanks woordenwisselingen, ruzies en opmerkingen dat je 'ouderwets en streng' bent, willen kinderen nog heel graag merken dat je van ze houdt.

 

 

Centrum Jeugd & Gezin in Oss heeft een schat aan informatie & je kunt bij ons terecht voor een gratis & vrijblijvend gesprek. Wandel gerust eens binnen.

Bellen of mailen mag ook: 088-3742526/ info@centrumjeugdengezin-maasland.nl

 

       
 
 
 

 

 

 

 
  nieuwsbrief inhoud  meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl