Nieuws oktober 2017

nieuwsbrief inhoud
 
   
 
       

 

   

 

 

    

 

 

 

 

Bemoei je er niet mee

Een ouder die reageert op bemoeizucht, is voortdurend bezig brandjes blussen.

Uit: 'De gouden regels van de opvoeding', door Gitty Feddema

Een uitroep die talloze malen gehoord wordt in een gezin waar het ene kind zich bemoeit met de opvoeding van een ander kind is: bemoei je er niet mee!

In een gezin waar kinderen slecht luisteren en ouders te weinig overwicht hebben, komt meer bemoeizucht voor onder kinderen dan waar ouders wel leiding geven en gezag hebben. Als ouders leiding geven, hoeft het ene kind zich niet te bemoeien met het andere kind. Dat heeft vader of moeder dan allang zelf gedaan.

Dat wordt ruzie

Bemoeizucht onder kinderen over 'iets' of 'iemand' mondt in negen van de tien keer uit in ruzie en het heeft negatieve invloed op de sfeer in huis. Als een van de ouders erop ingaat, heeft de bemoeizucht aandacht opgeleverd. Er moet immers uitgezocht worden wie, wat, wanneer en waarom. Bemoeizucht is een ideaal middel om aandacht te krijgen van de ouders.

Klikken over elkaar is een vorm van bemoeizucht die aandacht oplevert als ouders erop ingaan. Bekvechten is vaak het resultaat.

Rol van ouders

Een ouder die reageert op de bemoeizucht en uitzoekt waarover geklikt wordt, is voordurend bezig met brandjes blussen of scheidsrechter te zijn. Navragen en de onderste steen boven krijgen lost niets op, binnen de kortste keren is er wel een nieuw voorval wat de aandacht vraagt. Ouders krijgen bij klikken en verraden het gevoel partij te (moeten) kiezen, wat protesten en nieuwe aandacht oplevert.

Niet reageren

Als kinderen dich met elkaar bemoeien, beloon hun gedrag dan vooral niet. Niet met bemiddelen, niet met uitzoeken en niet met aandacht. Maak er geen woorden vuil aan, reageer er niet op, beloon geen van beide kinderen met aandacht. Grijp in als dat nodig is, maar blijf buiten het gekrakeel. 

 

 

 

 

 

 

 

 Site-seeing:

  

 

 

nieuwsbrief inhoud

 
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Soms zo moeilijk...
Consequent zijn. Grenzen zijn nodig om je kind te beschermen en om hem of haar te leren wat wel en wat niet kan. Dat klinkt eenvoudig, maar wat is de uitvoering soms moeilijk!

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Kerkstraat 13
5341  BK Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl