12 jaar en ouder

Het Centrum Jeugd & Gezin aan de Kerkstraat 13 in Oss richt zich op alle ouders, opvoeders van kinderen tussen 0 en 23 jaar en jongeren. Ouders en opvoeders kunnen zonder afspraak terecht bij het Centrum, de deur staat open, iedereen is van harte welkom!!

 

Het Centrum Jeugd & Gezin heeft een gratis opvoedingsspreekuur. Binnen dit spreekuur kunnen ouders en jongeren hun vraag uitgebreid bespreken en is er de mogelijkheid tot een vervolgafspraak.

Voor jongeren zelf heeft Centrum Jeugd & Gezin ook een ruim aanbod, waaronder: algemene spreekuren, ondersteuning door Jeugd Preventie Werk, SENSE-spreekuren (relaties & seksualiteit, gratis SOA test), Be Smart spreekuur (roken, alcohol, drugs & gamen), sociale vaardigheidstrainingen en natuurlijk een zoeksite, speciaal voor jongeren: www.wizper.nl

Opvoeden in de puberteit

Al hebben ouders al veel ervaring met opvoeden voordat de puberteit begint, toch vinden ze het opvoeden van een kind in de puberteit vaak anders en moeilijk.
Om die periode gemakkelijker door te komen - en dat geldt ook voor de puber - is het belangrijk dat ouders proberen de grote lijn in de gaten te houden.

Regels en grenzen

Het is voor ouders ook zoeken naar wat voor afspraken over huisregels. Hoe laat kom je thuis, hoeveel zakgeld krijg je, afspraken over huiswerk maken.
Het stellen van grenzen door de ouders gaat nogal eens met ruzies en conflicten gepaard.
Een puber laat zich nu eenmaal geen regels meer voorschrijven waarvan hij of zij de redelijkheid niet inziet. 
Ruzie over grenzen heeft vaak te maken met de manier waarop ouders die grens aangeven of uitleggen.
Je kunt je kind uitleggen dat er niet meer zakgeld kan zijn, omdat de financiën dat niet toelaten of dat 3 keer in de week zo laat thuis zijn ten koste gaat van school.

Over het algemeen geldt voor de puberteit: stel grenzen, maar wees er zuinig mee. Het kan de overgang van opvoeder naar adviseur gemakkelijker maken en het geeft de puber meer kans om van eigen ervaringen te leren.
Daarbij komt dat iedere puber verschillend is en het ene kind heeft meer structuur en grenzen nodig als de ander.
Ouders kunnen zich het best afvragen welke grenzen zij zo belangrijk vinden dat het een ruzie waard is. Wat vind je als ouder belangrijk om je puber mee te geven of waarin heeft hij begrenzing nodig. Het gaat erom dat ouders geloofwaardig zijn en reageren als er aan hun principes wordt gemorreld. Zo leert een puber om andermans grenzen te respecteren.

 

Genieten

Over veel experimenteergedrag van pubers hebben ouders zorgen. Maar er zijn genoeg manieren waarop zij de wereld verkennen, waar ouders van kunnen genieten.
De kleren die ze aantrekken om er op hun best uit te zien, de kapsels die ze kiezen, de talloze variaties waarmee ze zich opmaken.
Je puber zo te zien stralen, is toch uniek. Het zijn beelden om vast te houden en je later weer te herinneren. Ze zullen er aan bijdragen dat je, als je kind eenmaal volwassen is, toch met veel plezier op deze periode terugkijkt.


Literatuurtips:

- Praten met je puber, door Annette Heffels

- Ik heb ook wat te vertellen! door Martine F. Delfos
  Communiceren met pubers en adolescenten

- Voor ouders die willen opvoeden en loslaten.

- Kan ik ook van mijn kind scheiden? door Mirjam SchottelIndreier
  De strijd tussen ouder en puber.

- Opvoeden, geniet ervan! Door Emmeliek Boost· 
  van baby tot en met puber, de meestgestelde vragen aan de Opvoeddesk

 

Klik op een van onderstaande afbeeldingen om verder te lezen:

 

 

 

 

 

 

 

www.wizper.nl dé jongeren zoeksite!

Algemene informatie die van belang zijn voor jongeren, advies en site-seeingtips!!

 

meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl