Ontwikkeling Zwangerschap

Van worden tot zijn...

Het Centrum Jeugd & Gezin Maasland heeft ook informatie en advies voor iedereen die de wens heeft een kindje te krijgen en voor diegene die al in verwachting zijn. Er kunnen vragen zijn over het zwanger worden, over het zwanger zijn, de bevalling en waarschijnlijk vraag je je ook al af hoe het is om mama of papa te zijn.

Kinderwens

Jij en/of je partner hebt/hebben een wens om zwanger te worden en een kindje te krijgen. Dit kan een hele leuke tijd zijn, een periode dat je voorzichtig al aan het dromen bent over jullie toekomst. Het kan ook een spannende tijd zijn, waarin je ongerust bent of je zorgen maakt. In beide gevallen zal het prettig zijn om je goed voor te bereiden. De periode voor je zwanger raakt en tijdens de eerste maanden van je zwangerschap is het extra belangrijk om gezond te leven en goed voor jezelf te zorgen, dit heeft een grote invloed op de gezondheid van je baby. Iedere maand is het weer afwachten of je zwanger bent geworden. In het begin is dat waarschijnlijk prettig spannend. Als het langer duurt, wordt je geduld op de proef gesteld en is elke menstruatie een teleurstelling.

Wanneer stop ik met anticonceptie? Vanaf wanneer moet ik foliumzuur slikken? Wanneer ben ik vruchtbaar? Hoe kan ik de kans op een zwangerschap vergroten? Hoe weet ik zeker dat zwanger ben? Wanneer moet ik een afspraak maken met een verloskundige? Wat als zwanger worden niet vanzelf gaat?

 

Site-seeing Tips:

Zwanger

Gefeliciteerd, je bent zwanger!

Wil je het van de daken schreeuwen of wil je graag jullie geheim nog even stil houden? Zal het een jongen of meisje worden? Is het helemaal gezond? Op wie zal het lijken? Wat moeten we allemaal doen en laten?Ook tijdens de zwangerschap kunnen de aanstaande ouders terecht bij Centrum Jeugd en Gezin. Er is veel informatie te vinden over zwangerschap, bevallen, borstvoeding en over de ontwikkeling van je kind. 

Tijdens je zwangerschap zul je met regelmaat de verloskundige bezoeken. Zij is opgeleid om je kindje en jou goed in de gaten te houden. Ze zal je voorlichting geven over je levenstijl, ze zal de mogelijkheid van prenataal onderzoek met je bespreken en ze zal moeder en kind steeds onderzoeken. Mocht het nodig zijn, dan zal de verloskundige je verwijzen naar de gyneacoloog.

Er is natuurlijk veel informatie te vinden op internet. Zo kun je in een zwangerschapskalender zien hoe je kindje groeit en het aan het ontwikkelen is. Er zijn ook zwangerschapsdagboeken te koop waar je je eigen belevingen in kunt opschrijven en je kun je je via je iPhone of social media laten informeren hoe je kindje in je buik groeit.

Info-Tips:

Tussen de 8 en 12 weken kan een betrouwbare termijn echo worden gedaan om de zwangerschapsduur en bevallingsdatum te bepalen. Het is dan waarschijnlijk de eerste keer dat je je kindje even kunt zien. Dit is toch vaak een spannend moment en je hoopt dat alles goed zal zijn. Tussen de 18 en 20 weken wordt de twintig weken echo gepland. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de groei en ontwikkeling van je kindje. Ook dit is vaak weer leuk omdat je je kindje kunt zien, maar ook spannend, zou alles goed zijn...is ons kindje gezond? Je kunt er altijd voor kiezen om op enig moment tijdens je zwangerschap een pretecho te laten maken. Op het eind van je zwangerschap krijg je nog een echo.

Vergeet niet je huisarts te informeren over je zwangerschap. Het is ook verstandig om je apotheker te informeren. Beide kunnen dan hiermee rekening houden op het moment dat je medicatie nodig hebt in deze periode. Het kindje in je buik is tegen veel invloeden van buitenaf beschermd, maar sommige medicijnen kunnen de ontwikkeling van je ongeboren kind negatief beïnvloeden. Als je later borstvoeding gaat geven is het ook goed om dit steeds te vermelden als je medicijnen moet gaan gebruiken, omdat die medicijnen in je borstvoeding terecht kunnen komen.
Laat in de loop van je zwangerschap een ponsplaatje maken bij het ziekenhuis. Deze heb je nodig als je bloed moeten laten prikken of voor controle naar de gyneacoloog moet.

Als je niet getrouwd bent, is het belangrijk dat jullie de erkenning regelen in de zwangerschap. Ga hiervoor, liefst voor de 24 weken zwangerschap, langs bij het gemeentehuis.

Als het anders gaat...
Het kan gebeuren dat je zwangerschap niet loopt zoals je had gehoopt. Misschien groeit je kindje niet goed, voel jij je ontzettend ziek omdat je last hebt van de hormonen. Misschien blijkt je kindje bepaalde ernstige afwijkingen te hebben, krijg je een miskraam of moet je zwangerschap afgebroken worden. Als het niet goed gaat met je zwangerschap, gaat die periode vaak gepaard met een hoop verdriet en onzekerheid. Verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte zijn veel voorkomende emoties. Probeer al je zorgen te bespreken met je partner (je omgeving) en met de verloskundige of gyneacoloog. Laat je goed informeren, zodat je weet wat je mogelijk te wachten staat, dat kan je helpen en houvast geven. Neem altijd contact op met je verloskundige of gynaecoloog als je je zorgen maakt! Het kan je helpen om met andere ouders te praten die hetzelfde hebben meegemaakt. Zij weten wat je doormaakt en en zullen niet zo snel met goed bedoelde adviezen komen. Neem de tijd om het verlies te verwerken, iedereen doet dat op zijn eigen manier.

Bevalling

En dan ben je papa en mama geworden... Proficiat!

Site-seeing:

 

Handige apps

 

 
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl