Ouderschapsbelofte


Als je samen kinderen krijgt, heb je de intentie om ze ook samen op te voeden. Toch lukt hetniet alle ouders: meer dan 30% gaat uitelkaar. Ieder jaar krijgen ruim zeventigduizend kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Voor veel kinderen komt dit bericht onverwcaht en zij reageren er altijd heftig op. Met verdriet, boosheid en angst. Een scheiding is heel aangrijpend en ouders gaan nooit over één nacht ijs.

Kinderen van gescheiden ouders hebben gemiddeld twee keer zoveel problemen als kinderen waar de ouders bij elkaar zijn. Deze kinderen hebben een lager gevoel van welzijn, vertonen meer depressieve gevoelens of agressie en doen het minder goed op school. Ze hebben eerder seksuele contacten, gebruiken meer drugs en gaan vaker te vroeg uit huis (uit onderzoek van Spruijt & Kormos).

Kinderen van gescheiden ouders moeten hun kinderjaren en jeugd verdelen over twee huizen. Dat betekent bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks heen en weer gaat tussen twee huizen en omgaan met verschillenden opvoedstijlen. Daarbij krijgen de meeste kinderen vroeg of laat te maken met een stiefouder. Veel kinderen doen erg hun best om hun ouders en stiefouders niet tot last te zijn, maar hun diepste wens is altijd: wonen met de eigen ouders bij elkaar in één huis en zonder ruzie.

Scheiden als partners, niet als ouders

Er wordt vaak gezegd dat je scheidt als partners, maar niet als ouders. Toch is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er is niet een luikje dat je open en dicht kunt schuiven waarvan je van de ene rol in de andere stapt. Partnerschap en ouderschap zijn meer dan een 'rol'. Partner of ouder zijn is deel van je identiteit. Partner zijn van die ene persoon heeft je gemaakt wie je nu bent. En ouder zijn van dit kind of deze kinderen vormt je identiteit ook. Beide aspecten maken wie je nu bent, op dit moment, op deze plaats.

Toch wordt er bij een scheiding een appel gedaan op een splitsing. De kunst is om goed onderscheid te maken wanneer je met je ex-partner contact hebt over de kinderen en wanneer over jullie relatie. Ouders blijf je altijd, van dit kind of deze kinderen. Jij bent de vader, zij is de moeder of andersom. En jouw kind heeft er van beide maar één. En dat zijn jullie als ouders.

Wat betekent de ouderschapsbelofte als je gaat scheiden?

Als je gaat scheiden, moet je een ouderschapsplan opstellen waarin afspraken staan over hoe jullie je kind verder gaan opvoeden en begeleiden. Daarin staat onder meer wanneer je kind bij jou is en wanneer bij de andere ouder, naar welke school jullie kind gaat, wie hem of haar begeleidt naar sport en wie wat betaalt.

Bij het opstellen van ouderschapsplan bij scheiding kan de eerder opgestelde ouderschapsbelofte bij de geboorte van jullie kind of wanneer jullie kind al wat ouder is, een positieve steun zijn. In goede tijden he je namelijk afspraken gemaakt waarbij je je kind centraal stelde. Het opstellen van een ouderschapsbelofte kan ervoor zorgen dat je samen minder conflicten hebt bij het opstellen van het ouderschapsplan bij scheiding. In die zin kun je de ouderschapsbelofte zien als een verzekeringsplan.

Download de OUDERSCHAPSBELOFTE

Lees verder: www.ouderschapsbelofte.nl

 

Wil je meer informatie over dit onderwerp of misschien liever een gesprek hierover met meer tips en adviezen? Neem contact op met Centrum Jeugd & Gezin in Oss en stel je vraag. Wij bieden je een gratis en vrijblijvend infogesprek aan of sturen materiaal naar je op. Even binnen wandelen kan natuurlijk ook, wij zijn open van maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur. Je bent van harte welkom. Bellen kan ook: 088-3742526

 

 

Hieronder staan eerder gepubliceerde thema's/ artikelen

0-12 jaar & 12-23 jaar

 

Eerder verschenen thema's/ artikelen 0-12 jaar:

 

 Eerder verschenen thema's/ artikelen 12-23 jaar


 

 

 

 
meer tweets
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
algemene ontwikkeling
veel gestelde vragen
links
ons aanbod:cursussenlezingenboeken en thema'sspreekuurstel uw vraaglinks organisatiesover onshome en nieuwsbriefberoepskrachten
0 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 jaar en ouder

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ouderschapsbelofte
Wij, jouw ouders, we beloven Over het verlangen om samen te blijven, over de gevolgen vane en scheiding voor je kind en de betekenis van de ouderschapsbelofte in goede en in slechte tijden.

Centrum Jeugd & Gezin Maasland
Schadewijkstraat 6
5348 BC Oss
088-3742526
info@centrumjeugdengezin-maasland.nl