Help, mijn kind eet niks!

Lust je kind veel dingen niet en wil hij/zij ook niet proeven van wat je op tafel zet? Dat kan frustrerend zijn, zeker als je als ouder zo je best doet en al van alles hebt geprobeerd. Wat kan helpen? Het goede voorbeeld geven, een paar handige trucs èn een (flinke) portie geduld.

Een paar algemene tips:

  1. Laat je kind helpen in de keuken.
  2. Houd de sfeer ontspannen.
  3. Straf je kind niet door bijvoorbeeld het toetje weg te nemen. Volgende keer beter!
  4. Wees duidelijk en consequent. Door je kind (later) een boterham of cracker te geven, houd je het slechte eten tijdens de maaltijd in stand. Op de lange termijn hebben jij én je kind er meer baat bij als je voet bij stuk houdt en je dus niets anders aanbiedt aan je kind. Zo geef je je kind duidelijkheid.
  5. Niet toegeven aan je kind, kan betekenen dat je kind weleens met trek naar bed gaat of een paar dagen weinig eet. Dat kan geen kwaad, want een gezond kind hongert zichzelf niet uit. Hij gaat vanzelf wel eten. En morgen is er weer een dag.

Een baby die niet wil eten, of een kind van 12: dat is nogal een verschil. Daarom heeft het Voedingscentrum voor elke leeftijdsfase tips voor het omgaan met moeilijke eters.

Publicatie datum: 12 april 2022