Oorlogsbeelden

Via al onze beeldschermen worden we geconfronteerd met vreselijke oorlogsbeelden en diep menselijk lijden. Dat geldt ook voor kinderen, waardoor het voor Nederlandse kinderen zo heel dichtbij komt.

Hoe praat je met hen daarover? Laat je ze naar het Jeugdjournaal kijken? Wat vertel je per leeftijd? Hoe zorg je dat ze zich niet te veel zorgen maken? Hieronder tips voor jouw kind van Media-expert Jacqueline Kleijer (van kidsweek):

  1.  Praat erover. Het is goed om erover te praten. Dat kan bijv. met je ouders, meester of juf. Mocht je ongerust maken en advies willen kun je ook altijd bellen met de Kindertelefoon. 
  2. Stel je vraag aan een volwasseneHeb je een vraag waar je antwoord op wilt? Stel die vraag dan aan je ouders, juf of meester. Zij kunnen voor je op zoek gaan naar een antwoord. Als je zelf gaat zoeken, kun je dingen tegenkomen die niet kloppen of kom je misschien wel filmpjes tegen die je juist niet wilt zien. Het kan ook goed zijn om samen te lezen.
  3. Lees een boekSoms is het fijn om een boek over de oorlog te lezen. Om je te herkennen in een verhaal van iemand anders of om beter te weten wat iemand in de oorlog meemaakt. Daar kun je ook kracht of steun uit halen. Bijv. het boek Toen mijn vader een struik werd van Joke Leeuwen. Dat boek gaat over hoe een meisje oorlog ervaart. Je kunt ook het Dagboek van Anne Frank lezen. Of zelf in een dagboek schrijven, rappen, gedichten schrijven of tekenen om je gevoelens te verwerken.
  4. Zoek afleidingHet klinkt misschien raar, maar besef dat hier geen oorlog is. Jij kunt nog gewoon buiten spelen met je vrienden en andere leuke dingen doen. Je mag best bang zijn, maar zorg ervoor dat dit niet je hele dag beheerst. Doe daarom leuke en positieve dingen. Zeker als je iets naars hebt gezien.
  5. Zet het nieuws even uitEr is nu overal slecht nieuws te lezen of te zien. Soms is het goed om daar even niet naar te kijken en het nieuws uit te zetten. Je mag dat ook best tegen je ouders zeggen. Zij willen vaak veel van het nieuws volgen en denken er misschien niet aan dat het voor jou juist even te veel is. Stel dan bijv. voor om even een spelletje te doen. Zo stap je er even uit.
  6. Kijk leuke filmpjesOp internet en op social media zijn veel nare beelden te vinden. Zoek daar niet naar, want die beelden kunnen in je hoofd blijven zitten. Kijk een grappig filmpje of eentje over babydieren. Zoek iets waar je blij van wordt en wees lief voor jezelf. Je hóeft niet naar die nare beelden te kijken.
  7. Vraag hulp aan je oudersVind je het moeilijk om jezelf tegen te houden? Vraag dan hulp aan je ouders. Als je per ongeluk toch gaat zoeken naar nieuws over Oekraïne, kunnen zij helpen om dat niet te doen. Zo is het rustiger voor jou als je het moeilijk vindt om je te beheersen.
  8.  Je kunt zelf ook iets doenSoms is het fijn om het idee te hebben dat je kunt helpen. Je kunt bijv. meedoen met (geld)inzamelacties. Zo krijg je het gevoel dat je iets goeds doet voor mensen met wie het niet zo goed gaat. En belangrijk: om te kunnen helpen en om het goede te kunnen doen, hoef je niet alles over de oorlog te weten.
Publicatie datum: 12 april 2022