Uw kind en de computer en televisie

Als ouder doe je van alles om je kinderen tot aardige weerbare, en gelukkige mensen op te voeden. Je leert ze tanden poetsen, eerlijk zijn, tegen hun verlies kunnen. Goed omgaan met de televisie, computer en internet hoort daar ook bij. Ook al is dat in de praktijk wel eens lastig. Wanneer gaat de televisie aan of uit? Hoe lang mag er gecomputerd worden per dag? Waar kijk je naar? Hoe kun je zien dat het maar verzonnen is?

Bij het Centrum Jeugd & Gezin vind je informatie om de televisie en computer/internet een prettig onderdeel te maken van de dagelijkse opvoeding. Je vindt echter geen kant en klare recepten over de momenten waarop de televisie aan of uit moet en wat goed of slecht is voor kinderen,maar met gerichte informatie kun je als ouder beter kijken naar de rol van televisie en internet in je eigen gezin. Je bepaalt dan zelf of je vindt dat er wel of niet iets moet veranderen. In dit artikel komen een aantal tips, adviezen en onderwerpen aanbod.

Televisie


Kinderen kijken televisie omdat het ze ontspant, voor de gezelligheid, ter informatie én om mee te kunnen praten in de klas. Eigenlijk om dezelfde redenen waarom wij als opvoeder naar de televisie kijken. Maar kinderen kijken ook naar de televisie als ze zich vervelen, als vluchtmiddel (je kunt je bijvoorbeeld verstoppen als je ruzie hebt met je vriendje) uit gewoonte en omdat ze bang zijn iets te missen.
Geef zelf het goede voorbeeld: zet de televisie pas aan als je weet dat er iets is wat je wilt zien. En zet de televisie weer uit als er niets interessants meer is. Van dat voorbeeldgedrag leren kinderen het meest.
  
Kinderen kunnen van de televisie ook veel leren: ze komen te weten waarom de wereld er uitziet zoals die er nu uit ziet, de televisie brengt ze op nieuwe gedachten en ideeën. Dat geldt voor programma’s zoals Sesamstraat of Jeugdjournaal. Kinderen kunnen door televisie een brede kijk op de wereld krijgen. Voor de algemene ontwikkeling is de televisie bijna onmisbaar geworden. Het is van belang én leuk om met je kind te praten over wat ze op televisie zien. Zo leer je elkaar beter kennen en kun je ook eens praten over smaakverschillen. Dan is het overigens wel leuk als je ook eens kijkt naar het programma dat je kind uitzoekt, maar waar je zelf minder dol op bent.
  
Over al het geweld en de agressie op de televisie maken ouders en opvoeders zich grote zorgen. Dat is terecht. Op televisie is veel geweld te zien, vooral in series en films. Dat geweld wordt gespeeld, maar wordt steeds indringender gefilmd. Wetenschappers zijn het niet altijd met elkaar eens, maar over sommige dingen is genoeg duidelijkheid: Kinderen raken hun agressie niet kwijt door het zien van televisiegeweld. Integendeel, kinderen worden door het zien van geweld juist agressiever! Televisiegeweld heeft invloed op het gedrag van kinderen, kan emoties van kinderen beïnvloeden en heeft invloed op de normen en waarden van kinderen.

Het is echter de vraag of streng verbieden van programma’s wel zo effectief is. Meekijken met kinderen is vaak beter. In sommige gevallen valt het zelfs mee met het geweld. En als het tegenvalt kun je bij het meekijken direct commentaar leveren. Dat heeft veel meer invloed dan welk programma dan ook.

Computer en internet


Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Spelenderwijs begrijpen ze de wereld om zich heen steeds beter en oefenen ze om er in mee te kunnen doen. Computers, internet en computerspelletjes kunnen andere spelvormen niet vervangen. Ze moeten dan ook niet in plaats van, maar naast ander spel plaatsvinden.
Verreweg het grootste deel van de kinderen speelt graag met een computer. Vooral voor jongens is het een geliefde bezigheid. Voor kinderen kan internet erg aantrekkelijk zijn. Er zijn veel speciale kindersites te vinden. Daarop kunnen ze spelletjes doen, met andere kinderen communiceren, onderwerpen zoeken voor spreekbeurten of werkstukken of informatie zoeken over favoriete artiesten.

Informatie over de positieve én negatieve effecten van het spelen op/met internet is verkrijgbaar bij het Centrum Jeugd & Gezin. Wel willen we hier kort ingaan op de effecten voor de gezondheid:
Kinderen die veel computerspellen spelen, bewegen minder en kunnen hun energie niet goed meer kwijt. Dat kan een negatief effect hebben op hun gezondheid. Het is aan te bevelen om naar alternatieven te zoeken als je kind veel achter de computer zit. Langdurig computergebruik kan nadelige effecten hebben op de oog- en nekspieren. Goed licht en goede houding zijn van belang. Tevens bestaat een gevaar voor peesontsteking en RSI (repetitive strain injury) door overbelasten van de pols. Laat uw kind liever niet te lang achtereen spelen om deze klachten te voorkomen.
  
Tenslotte: computerverslaving. Dolgelukkig zijn met een nieuw spel kan iedereen zich voorstellen. Kinderen laten andere activiteiten schieten om hiermee te spelen. Dat is niet verontrustend. Na een tijdje is het nieuwe eraf en is het gewoon een spel net als andere spellen. Er zijn echter ook kinderen waarbij dit niet zo werkt. Die blijven elk vrij moment achter de computer kruipen. Als je kind verslaafd is aan het spelen van computerspelletjes, kun je een tijdslimiet instellen, bijvoorbeeld niet langer dan veertig minuten per dag. Dan blijft er genoeg tijd over voor andere vormen van sport en spel.

Voor de samenstelling van dit artikel is gebruik gemaakt van verschillende informatiebronnen uit het Centrum Jeugd & Gezin. Wilt u meer weten over omgaan met televisie, computer en internet binnen de opvoeding, loop dan eens vrijblijvend het Centrum Jeugd & Gezin binnen. U kunt ons ook telefonisch bereiken.
Publicatie datum: 03 januari 2020