Mijn dochter van 3 1/2 jaar oud is jaloers op haar zusje van 1 1/2 jaar oud.


In uw vraag beschrijft u dat uw oudste moeite heeft om uw aandacht te delen met haar jongere zusje. Om u gerust te stellen: het is eigenlijk normaal gedrag dat bij haar leeftijd hoort. Maar dat maakt het voor u als ouder niet minder lastig om er mee om te gaan! U schrijft zelf al dat u last heeft van een schuldgevoel. U wilt uw aandacht ten slotte eerlijk verdelen. Eén van de grootste behoeftes van kinderen is liefde en aandacht. Het verschaft hen zekerheid en een gevoel van eigenwaarde. Deze eigenwaarde moet nog opgebouwd worden en wordt gevoed door de ouders. Door haar beperkte kijk op de wereld is uw dochter als peuter heel egocentrisch ingesteld. Zij ziet zichzelf als het middelpunt van de wereld. Zij heeft de tijd nodig om te accepteren en om te ondervinden dat haar ouders genoeg liefde hebben voor twee (of zelfs meer). Na verloop van tijd zal zij ontdekken dat er ook voordelen zitten aan het hebben van een zusje.

Een jaloerse peuter kan terugvallen in een vroeger ontwikkelingsstadium. Ze kan weer onzindelijk worden, gaan duimzuigen of stoppen met praten. Of zij wil ook als een baby'tje behandeld worden, uit een fles drinken of op een andere manier het gedrag van de baby imiteren. Maar zij kan ook driftbuien krijgen of juist meer in zichzelf gekeerd raken. Het belangrijkste is eigenlijk hoe de ouder op zo'n moment reageert. Praten met uw peuter lijkt de beste remedie. Het gaat dan niet om uitleggen maar om het verwoorden van haar gevoelens en duidelijk maken dat u begrip hebt voor haar situatie. bv: Ik zie dat jij ook graag bij mama wilt zitten. Je vindt het niet leuk als je even moet wachten om bij mama te mogen zitten. Daar wordt je boos/ verdrietig van. Vertel wat u ziet bij uw dochter!

Daarnaast is het heel belangrijk om haar complimentjes te geven over alle kleine dingen die ze wel goed doet. Ieder kind is gebaat bij een positieve benadering. Als ze lief is voor haar zusje, zeg dit dan tegen haar. Helpt ze je ergens mee: zeg haar dat u het fijn vindt dat ze zo goed helpt. Is ze even zelf aan het spelen: 'Goed hoor dat je al zo lang zelf kan spelen!'