Onze dochter van drie eet haar avondeten niet, de sfeer is op dit moment ver te zoeken bij ons aan tafel. Wat kan ik doen?

Kinderen van die leeftijd willen graag alles zelf doen en bepalen en dat ziet u ook terug bij het eten. Het hoort bij de ontwikkeling en groei in zelfstandigheid. Als zij goed groeit en een goed gewicht heeft, dan kunnen de volgende adviezen helpen om het eten wat gezelliger te laten verlopen. Verwacht er echter niet te veel van, en wees vooral realistisch (en geduldig). U kunt een peuter die stelselmatig zijn avondeten weigert, nu eenmaal niet in een week veranderen in een alleseter. Als uw kind niet goed groeit is het verstandig om met haar naar de huisarts of naar het consultatiebureau te gaan.
  • Spreek om te beginnen vooraf een paar tafelregels af. Doe dat op basis van datgene wat u en uw partner concreet verwachten. Twee hapjes proeven bijvoorbeeld, is voor die leeftijd een goede regel. En hoe lang moet zij aan tafel blijven zitten? Bekijk ook wat een goede tijd is om te eten; als u laat eet, kunnen kinderen te moe zijn om te eten.
  • U kunt de druk wat van de ketel (of beter: van 'dat grote bord vol eten') halen, door wat kleine hapjes naast haar bord te zetten. Bijvoorbeeld: een bakje met wat komkommer of paprika, een stukje stokbrood, een soepstengel, wat augurkjes, een bakje appelmoes, etc. Zo heeft zij nog wat te knabbelen en te doen, tijdens het niet-warmeten, en wordt de kans op strijd wat minder (en de kans op gezellig tafelen groter).
  • Een andere manier om de druk wat te verlichten, is de hapjesmaaltijd. Zelf kiezen, pakken en combineren vinden kinderen altijd prettig. Dat kan bijvoorbeeld met een mini-rijsttafel, een ‘tapas-maaltijd'.
  • Bij typische brood-eters wil een lauwwarme maaltijdsalade nog wel eens aanslaan. Geef er toast bij, of stokbrood.
  • Heel succesvol op deze leeftijd zijn tafelspelletjes. U kunt bijvoorbeeld een keer een wedstrijdje 'vies eten' doen, of 'restaurantje spelen'. Of u draait de rollen eens om en laat haar een hapje aan u geven dat u moet proeven. Alles wat haar maar afleidt, is ok.
  • Ook 'mooi versieren' doet wonderen. Een kaarsje aan tafel, het bord opmaken als een gezichtje, etc.
  • Maak af en toe eens eten klaar dat je met je handen kunt eten. Dat vinden kinderen erg leuk. Wraps, gevulde pannenkoeken, broodjes gezond, verse maïskolven die je af kunt knagen, etc.

Maar het allerbelangrijkste is dat je aandacht besteed aan hoe gezellig het is aan tafel en wat zij goed doet en geen aandacht meer besteed aan wat ze niet eet. Blijf dus uit de strijd en richt je op wat goed gaat.