Mijn dochter van 9 is een dag in de week en om de week het hele weekend bij mij. Mijn dochter klaagt de afgelopen maanden steeds vaker

U beschrijft dat uw dochter van 9 steeds meer moeite heeft met het afscheid nemen van haar moeder als zij het weekend bij u komt. Ze geeft aan dat ze haar mama mist.
  
Het lijkt dat u dochter vooral moeite heeft met de overgang/het schakelmoment, want als ze eenmaal bij u thuis is, is het verdriet snel over. Is het voor jullie duidelijk of er een aanwijsbare oorzaak is? Zijn er veranderingen of ingrijpende gebeurtenissen in de thuissituatie bij u of bij haar moeder waardoor zij meer van slag is bij het afscheid? Denk bijvoorbeeld aan verhuizing, school, nieuwe partner, ziekte, verlies. Dat kan het makkelijker maken om te begrijpen waarom ze zo reageert. Maar het kan ook dat er geen duidelijke oorzaak is. Vooropgesteld: het gevoel dat uw dochter heeft mag er zijn. Als ouders mag u bevestigen en erkennen dat het echt vervelend voor haar is dat ze mama mist of dat het moeilijk is om afscheid te nemen. Wimpel het niet weg door te zeggen dat huilen helemaal niet nodig is.
  
Jullie dochter is op een leeftijd dat zij ook in staat is om mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Wat kan zij zelf bedenken om het moment van afscheid makkelijker te maken? Wat kan ze doen als ze mama mist? Ga er eens samen voor zitten op een moment als ze zich goed voelt. Voor haar is het belangrijk dat ze weet dat zij zelf een positieve invloed kan hebben op de situatie, door zelf, samen met u als vader naar oplossingen te zoeken. Vraag eens goed uit bij haar wat er gebeurt? Laat haar zelf dingen bedenken en kom zelf ook met mogelijke oplossingen. Pols bij haar wat ze wil proberen.
  
Probeer het afscheid zo kort en duidelijk mogelijk te houden. Daar kunnen u en de moeder van uw dochter afspraken over maken. Stippel voor haar uit hoe het afscheidmoment er uit ziet. Geef aan elkaar aan wat jullie van haar verwachten en wat zij van jullie als ouders mag verwachten. Het is dan ook belangrijk om dit als ouders goed af te stemmen.

Bijvoorbeeld: Als je uit school komt pak je samen met mama je tas in. Daarna heb je nog even tijd om samen te knuffelen. Als papa komt dan gaan we de spullen in de auto zetten. Ook als ze huilt of krijst. Zeg dit ook tegen haar. Dan nog 1 dikke knuffel van mama. En daarna de auto in.

Laat haar iets meenemen dat haar kan troosten: bijvoorbeeld een foto van mama (bij haar bed) of slapen in een T-shirt dat mama heeft aangehad. Een dagboekje waar ze iets in op kan schrijven. Geef haar de ruimte dat ze contact mag hebben met mama, haar even te horen als dit helpt.

Ik kan me voorstellen dat in de loop van de tijd er situaties zich voordoen die met de echtscheiding te maken hebben, die lastig voor jullie dochter kunnen zijn. Bij Centrum Jeugd en Gezin bieden wij KIES (Kinderen In Echtscheiding Situatie) aan. Dit is een spel-praatgroep voor kinderen vanaf 8 jaar. Binnen die groep wisselen kinderen ervaringen uit. Ook geven ze elkaar tips. Voor kinderen is het prettig als zij dit met elkaar in een vertrouwde omgeving kunnen doen.