Homepage
wie we zijn
Contact
Wijkteam Jeugd
wat we doen
Opvoedspecials
Cursus en zo
Groepstrainingen
Links
zwangerschap
Kansrijke start
veelgestelde vragen
links
Ouders Inc. Oss
0-4 jaar
veelgestelde vragen
links
Ouders Inc. Oss
4-12 jaar
veelgestelde vragen
links
12 jaar en ouder
veelgestelde vragen
Thema
Echtscheiding
wie we zijn
wat we doen
zwangerschap
0-4 jaar
4-12 jaar
12 jaar en ouder
Thema
Kansrijke start
veelgestelde vragen
links
Ouders Inc. Oss
Veelgestelde vragen
Zwangerschap
Hieronder staan verschillende vragen en antwoorden beschreven die gaan over zwangerschap.
Wanneer neem je contact op met de verloskundige?
Zodra je zwanger bent mag je contact opnemen met een verloskundige. Er zijn verschillende praktijken in de omgeving Maasland. Je kunt de website van de verloskundigepraktijk (zie onze links) eens bekijken om een beeld te krijgen of het bij je past. Vraag ook eens in je omgeving bij welke praktijk anderen een prettige ervaring hebben opgedaan. Je kunt je vaak aanmelden via de website of telefonisch. Er zal dan een eerste afspraak met je gemaakt worden, rond de 8ste week van je zwangerschap. Je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts.
Meedoen met moeders voor moeders?
Als je mee wilt doen, kun je je aanmelden zodra je weet dat je zwanger bent! Je kunt namelijk meedoen vanaf de 6e tot en met de 16e week van je zwangerschap. In die periode bevat je urine het meeste HCG-hormoon. Aanmelden kan tot en met de 11e week van je zwangerschap.
Kraamzorg regelen?
Nadat je je eerst echo gehad heb, mag je de kraamzorg gaan regelen. Je kunt eerst je zorgverzekeraar bellen en vervolgens een keuze maken voor een Kraambureau. In de regio Maasland vind je kraamzorg vanuit Thuiszorgpantein, VDA en IVT.
Erkenning regelen?
Wanneer jullie niet getrouwd zijn, is het belangrijk dat je, liefst voor de 24 weken zwangerschap, de erkenning regelt bij het gemeentehuis.
Wat kost een kindje?
Als je voor het eerst vader of moeder wordt, krijg je te maken met veranderingen op financieel gebied. Maar ook bij de geboorte van volgende kinderen moet rekening gehouden worden met nieuwe kosten en veranderingen in jullie bestedingspatroon. Meer informatie vind je op de site van het
Nibud
.
Wat mag ik niet eten als ik zwanger wil worden/zwanger ben?
Als je zwanger wilt worden of al zwanger bent is het extra belangrijk om gezond te leven. Probeer voldoende te bewegen, eet gevarieerd en gezond, drink voldoende. Gebruik geen alcohol of drugs en rook niet. Verder kun je beter geen rauw vlees, rauwmelkse zachte kaas of voorverpakte (vacuümverpakte) gerookte vis (verhit mag weer wel) eten. Let ook op dat je niet teveel vitamine A binnenkrijgt (zit in lever). Wanneer je medicijnen gebruikt, overleg dan met je huisarts.
Hoe weet ik zeker dat ik zwanger ben?
De zwangerschapstest is het eerste echte bewijs dat je zwanger bent. De testverpakkingen die tegenwoordig te koop zijn, zijn erg betrouwbaar. Mocht je toch nog onzeker zijn, vraag dan je versloskundige om advies.
Waar koop ik foliumzuur?
Je kunt foliumzuur zonder recept kopen bij een drogist of apotheek.
Vanaf wanneer moet ik foliumzuur slikken?
Begin met het slikken van foliumzuur een maand voordat je gaat stoppen met het gebruik van je voorbehoedsmiddel. Extra foliumzuur verkleint de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij je baby. Blijf dagelijks een tabletje (400 microgram) slikken tot je 2 maanden zwanger bent. Als het niet meteen lukt om zwanger te worden, blijf dan wel het foliumzuur gebruiken. Als je niet op tijd bent begonnen met het slikken van foliumzuur, begin dan alsnog zo snel mogelijk met inname.
Wanneer ben ik vruchtbaar?
Als je zwanger wilt worden, is het handig om te weten wanneer je vruchtbaar bent. Een regelmatige cyclus duurt gem 28 dagen. Dag 1 is de dag dat je menstruatie begint en de cyclus duurt tot de eerste dag van de volgende menstruatie. Dat betekent dat je bij een cyclus van 28 dagen je op de 14de dag je eisprong hebt. Je bent vruchtbaar vlak vóór de eisprong. Je kunt dan ook het beste vrijen vlak vóór of op de dag van de eisprong. Je kunt de kans op zwangerschap vergroten door in periode rond de eisprong dagelijks te vrijen. Je kunt je cyclus bijhouden op een kalender, je kunt je lichaamstemperatuur meten (12 tot 24 uur na je ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur onder invloed van hormonen 0,3 tot 0,5 graden), je kunt op internet in een ovulatiekalender berekenen wanneer je ovuleert of je kunt een ovulatietest bij de drogist kopen.
Wanneer stop ik met anticonceptie?
Je mag in principe direct zwanger worden wanneer je net gestopt bent met het gebruik van anticonceptie (pil, nuvaring, condooms, spiraaltje, mirena, implanon). Het is wel verstandig om een of twee menstruaties af te wachten. Bij de meeste vrouwen is de natuurlijke cyclus binnen 6 tot 10 weken weer op gang. Na het gebruik van de prikpil kan het wel 9 maanden tot 1 jaar duren voordat je natuurlijke cyclus weer op gang komt. Houdt hier dus rekening mee als je zwanger wilt gaan worden.
Staat uw vraag er niet tussen?
Laat het ons weten!
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Er is iets verkeerd gegaan tijdens versturen. Probeer het nogmaals of neem contact met ons op.
Home
Jobs
Over ons
Contact
Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer informatie
Melding niet meer tonen