van baby tot peuter

Waarom huilt mijn baby zoveel? Eet mijn kind wel genoeg? Waarom heeft mijn peuter van die boze buien? Hoe kan ik mijn kind helpen zindelijk te worden? Wat moet ik doen als mijn kind bang is voor een krokodil onder het bed? Met al deze en andere vragen over de opvoeding kunnen ouders en opvoeders zonder afspraak terecht bij het Centrum Jeugd & Gezin Maasland, de deur staat open, iedereen is van harte welkom!!

Baby

In mama’s veilige, warme buik voelde je baby zich goed. Hij kreeg er automatisch warmte en voeding via zijn moeder. De geboorte is dan ook een enorme schok voor een baby: opeens fel licht, harde geluiden, plotselinge kou... In mama’s buik wist je baby zelfs niet wat honger of dorst was. De eerste dagen en weken moet je baby dan ook leren dat hij zich soms niet goed voelt omdat hij bijvoorbeeld honger heeft.

Je baby maakt onlust kenbaar aan zijn omgeving door te gaan huilen. Als papa of mama zijn onlust wegneemt, bijvoorbeeld door een verschoning of geven van voeding, voelt je baby zich weer beter.Hoewel je baby niet kan praten, begrijp je als ouder na een tijdje wat je kind nodig heeft. Er ontstaat een band tussen jullie. Dit heet 'hechting' en is van groot belang voor de ontwikkeling van je kind: je kind krijgt de eerste stevige bouwstenen om het leven en de wereld aan te kunnen.Een baby leert er op vertrouwen dat er voor hem gezorgd wordt. Dit maakt dat hij zich in deze nieuwe wereld goed kan voelen. Als je als ouder er voor zorgt dat je baby krijgt wat hij nodig heeft en steeds een oogje in het zeil blijft houden, leert je baby dat zijn omgeving veilig is. Deze basisveiligheid heeft je kind nodig om verder te verkennen en op ontdekking te gaan.

Contact Centrum Jeugd & Gezin

Schadewijkstraat 6 (pand ONS Welzijn) 5348 BC Oss 088-3742526 info@centrumjeugdengezin-maasland.nl

Dreumes

Na de eerste verjaardag van je kind, is hij een dreumes en wordt hij steeds minder afhankelijk van jouw constante zorg. Hij gaat steeds beter lopen en gaat zelf op onderzoek uit. De drang tot ontdekken zal het steeds vaker winnen van zijn behoefte om bij papa en mama te zijn en in de buurt te blijven. Vanaf ongeveer anderhalf jaar wordt je kind peuter. Je kind ervaart dat hij of zij een eigen persoon is en ontwikkelt een eigen wil. Voor jou als ouder breekt er een nieuwe, boeiende periode aan! Het omgaan met je kind komt steeds meer in het teken te staan van opvoeding naast de verzorging.

Peuter

middelpunt van de wereld

Een peuter is heel trots op zichzelf en denkt dat de wereld om hem draait. Het hoort bij de normale ontwikkeling dat een peuter verwacht dat alle aandacht op hem gericht is. Hij eist alle aandacht op, van iedereen, en overal. Een peuter kan er niet goed tegen wanneer u met andere dingen bezig bent. Hij gaat op allerlei manieren aandacht trekken en begrijpt niet dat ouders ook nog andere dingen te doen hebben dan constant met hem bezig zijn. Je peuter kan erg kwaad worden wanneer je hem geen aandacht geeft.

Koppig

Peuters willen zelf ontdekken en zelf doen. Maar soms willen ze iets doen wat niet mag of wat ze nog niet kunnen. Een peuter kan zich dan heel kwaad maken. Het is belangrijk dat je peuter de kans krijgt te vertellen wat hij wil of niet wil. Dit betekent niet dat hij zijn zin hoeft te krijgen, als ouder bepaal je zelf wat wel/niet gebeurt in huis. Koppig zijn is een normale stap in de ontwikkeling van uw kind. Het heeft te maken met het zich losmaken van ouders. Een koppige peuter heeft hierbij niet de bedoeling om zijn ouders te pesten of dwars te zitten. Het betekent ook niet dat hij zijn ouders niet meer graag ziet of niet meer nodig heeft. Integendeel! Je peuter gebruikt de ouder als proefkonijn, juist omdat hij zich bij zijn ouders veilig voelt. Probeer deze koppigheid dus niet te zien als strijd. Probeer je peuter te zien, te helpen en geef grenzen aan in zijn ontdekkingstocht.

Stilte...
Zwijgen is goud. Tenzij je een peuter hebt. In dat geval is zwijgen heel erg verdacht.

Heb je een vraag?

Laat het weten via het formulier hieronder:

Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Er is iets verkeerd gegaan tijdens versturen. Probeer het nogmaals of neem contact met ons op.